Competitions

Прев’ю чемпіонату світу з кросу 2023 у Батерсті

18-го лютого в австралійському місті Батерст відбудеться головна подія для бігунів зі всього світу — WXC Bathurst 23

Історія і формат

Чемпіонат світу з легкоатлетичного кросу (англ. World Athletics Cross Country Championships) проходить раз на два роки. Перший турнір з бігу на довгі дистанції пройшов у 1973 році, отже цього року захід святкує своє 50-річчя. Чемпіонат вважається найважливішим міжнародним змаганням з кросу, в ньому беруть участь відомі легкоатлети від національних федерацій різних країн світу.

Програма чемпіонату зазвичай включає 5 видів забігів:

  • чоловічий (доросла категорія) — 10 км; 
  • жіночий (доросла категорія) — 10 км;
  • юніорський для хлопців — 8 км;
  • юніорський для дівчат — 6 км;
  • змішана естафета.

В кінці змагань проводиться медальний залік, де визначають країну-переможця. Від однієї країни в кожному забігу виходять на старт до 6 спортсменів. Розігруються як індивідуальні призи, так і командні.

Фото World Athletics

Очікування від WXC Bathurst 23

Цьогорічний чемпіонат переносився 2 рази. Вперше — через пандемію, а вдруге — у знак підтримки постраждалих на війні в Україні. Тому цілком передбачувано, що рівень очікувань любителів легкої атлетики доволі високий. 

До Батерста уже прибули 453 елітних бігуни з 48 команд. Понад 230 спортсменів (134 чоловіки, 102 жінки) заявлені для участі в індивідуальних забігах серед дорослих. Більш ніж 150 легкоатлетів (81 чоловік, 73 жінки) братимуть участь у перегонах U20. На змішану естафету заявлено 15 команд.

Ще у березні 2020 року організатори представили трасу для, яка являє собою коло довжиною 2 км із 180-метровою фінішною прямою. Локація — культовий іподром Mount Panorama. Президент Світової легкої атлетики Себастьян Коу виразив надію, що після Чемпіонату з кросу публіка буде асоціювати трасу не тільки з гонками, а й зі світовим спортом.

Траса WXC Bathurst 23 (World Athletics)

Чоловіча категорія

Джошуа Чептегей з Уганди, що захищатиме свій титул у чоловічій гонці, зіткнеться з сильними суперниками. Серед них товариш по команді та чинний срібний призер Джейкоб Кіплімо, олімпійський чемпіон з бігу на 10 000 метрів Селемон Барега з Ефіопії та колишній чемпіон світу з кросу Джофрі Камворор з Кенії. 

На фото — Джеффрі Камворор, Джошуа Чептегей та Джейкоб Кіплімо (World Athletics)

Жіноча категорія

Рекордсменка світу з бігу на 5000 і 10 000 метрів Летесенбет Гідей з Ефіопії намагатиметься виграти свій перший титул серед дорослих після того, як двічі виграла золото U20 у попередніх роках. Очікується жорстке протистояння між Беатріче Чебет з Кенії та Рагел Даніель з Еритреї.

На фото — Рахель Даніель, Летесенбет Гідей та Беатріс Чебет (World Athletics)

Категорія юніорів (U20)

Чемпіони світу Медіна Ейса з Ефіопії, Фейт Черотич і Рейнольд Черуйот з Кенії виступлять на змаганні з бігу у категорії U20.

Змішана естафета

Ефіопці захищатимуть свій титул чемпіонів. У складі команди — фіналіст світу та Олімпіади з перешкодами Гетнет Уейл. Світова рекордсменка Біатріс Чепкоеч змагається у сильній кенійській команді, представники якої минулого разу заробили бронзу за командну першість. Країна-господар Австралія має у складі чудове тріо: Оллі Хоар, Стюарт Максвейн і Джессіка Халл. Навколо австралійців глядачі створили особливий ажіотаж, тож командні змагання з кросового бігу обіцяють бути видовищними.

Фото World Athletics

Саме у змаганнях з легкої атлетики в Батерсті вперше з’являться спортсмени таких країн: Острови Кука, Маршаллові Острови, Північні Маріанські острови, Пакистан, Французька Полінезія та Соломонові острови.

Найочікуваніша подія для легкоатлетів відбудеться вже в суботу та стане головним інфоприводом цієї сфери на найближчий час. Команда IKS® буде ретельно стежити за перебігом чемпіонату. Щоб дізнатися стартові списки та результати змагань перейдіть за посиланням.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi