Competitions

Системи фотофінішу для спортивних змагань

Перетин фінішної лінії — хвилюючий та відповідальний момент не тільки для учасників, а й для організаторів змагань. При великій кількості спортсменів, що рухаються на великій швидкості, важливо точно визначити порядок фінішування. Будь-яка плутанина в результатах погано позначиться на репутації організаторів спортивного заходу.

Для уникнення подібних ситуацій у кінці дистанції встановлюються системи фотофінішу, що завдяки оптичній фіксації надають дані про перетин фінішної лінії з точністю до мілісекунди та навіть вище.

Як працює система фотофінішу

Головний елемент системи — одна чи декілька спеціальних цифрових камер, що на відміну від звичайних, використовують для знімання лише один вертикальний ряд пікселів. Завдяки великій швидкості отримання зображення, така камера здатна відзняти декілька тисяч ліній за одну секунду. Деякі камери оснащені таймером, що додає часову позначку до кожного зображення.

Отримані дані надходять до комп’ютера зі спеціальним програмним забезпеченням. В ньому лінії поєднуються та утворюють одне цільне зображення фінішної лінії в обраний проміжок часу. Оператор чи суддя передивляється зображення та виявляє послідовність перетину фінішної лінії серед спортсменів.

Що важливо враховувати при виборі та налаштуванні системи фотофінішу

Швидкість спортсменів. Чим вище швидкість руху учасників і нижче швидкість знімання, тим вужче будуть виглядати спортсмени на зображенні. Якщо ж учасники будуть рухатись повільніше, а швидкість знімання буде високою, то об’єкти на зображенні будуть ширше, ніж є насправді.

Освітлення під час проведення змагання. При різній швидкості знімання, зображення буде мати різний рівень освітлення: світліше при низькій швидкості та темніше при високій. Для темного часу доби підбирайте системи фотофінішу з потужною світлосилою оптики.

Протяжність фінішної лінії. Для змагань з широкою фінішною лінією потрібні максимальні значення ширини захвата системи. На цей параметр впливає робоча висота матриці цифрової камери.

Переваги систем фотофінішу FinishLynx

Американські системи фотофінішу FinishLynx працюють за принципом оптичної фіксації та здатні надавати зображення зі швидкістю більше ніж 1000 кадрів у секунду. Така точність допомогає безпомилково встановити послідовність перетину фінішної лінії на змаганнях різних видів: спринтах, середніх дистанціях, марафонах, естафетах.

Всі камери FinishLynx ретельно протестовані та відкалібровані виробником і мають повністю автоматичне програмне забезпечення.

Компанія IKS®  компанія надає послуги з оренди фотофінішних систем, зокрема виробництва FinishLynx. Звертайтеся за консультацією: наші фахівці допоможуть підібрати все необхідне обладнання для проведення спортивних заходів різних рівнів та масштабів.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi