Competitions

Кейс VFT: хронометраж змагань з акватлону

У лютому-квітні відбулась серія Вінницького чемпіонату області з акватлону Vinnytsia Aquathlon Championship, де команда IKS була партнером-хронометристом змагань. У фіналі змагань брали участь тринадцять команд та понад двісті спортсменів України.

Найкращими українськими спортсменами в запливі на 500 метрів стали Ігнаткіна Анастасія з Києва та Нелюбій Олександр з Вінниці. У змаганнях з бігу на 3000 метрів першими стали киянка Васянович Яна та Нетяга Сергій з Тернопільщини. З повним переліком результатів можна ознайомитись на сторінці IKS.

Про захід

Спортивні змагання «Vinnytsia Aquathlon Championships» проводяться за підтримки Вінницької міської ради. Команду IKS запросили керувати технічним забезпеченням організатори заходу — Вінницька федерація триатлону (VFT). Минулого року пройшов перший старт чемпіонату, де наша команда також була партнером в організації.

У цьому році учасники фіналу були сформовані за рейтингом з даних IKS Rank за результатами їх попередніх забігів та змагань з триатлону. Рейтинг дозволив уникнути конфліктів та розділити учасників за рівнем на декілька груп для послідовного старту.

Хронометраж та технічна організація від IKS

Для успішного технічного обслуговування заходу команда IKS обрала обладнання від Lynx та системи власного виробництва, а саме:

  • система фотофінішу з камерою;
  • електронний стартовий пістолет зі спалахом;
  • мегафон;
  • відеокамери;
  • годинник та лічильник кіл IKS;
  • систему статистики IKS RANK.

Ми забезпечили безперервне функціонування всіх цих технічних компонентів під час проведення декількох видів змагань одночасно.

Стартовий пістолет зі спалахом

Спочатку спортсмени займають свої місця на лінії старту. Коли учасники готові, стартер натискає кнопку та надає за допомогою пістолету звуковий сигнал і візуальний спалах. Зазвичай, час спалаху вважається точкою відліку часу для спортсмена.

Мегафон стане у пригоді не тільки для масштабних заходів на стадіонах, а й змагань у закритих приміщеннях з великою кількістю людей.

Система фотофінішу

Для фіксації фінішу ми використовували годинник та фотофініш Lynx. Це дозволило усунути будь-які сумніви в результатах, особливо, якщо переможець визначається з мінімальним відривом від інших учасників.

Камери фотофінішу знімають момент перетину фінішної лінії з частотою 1000 кадрів на секунду, а потім передають фотографії на комп’ютер, де спеціальне програмне забезпечення дозволяє точно визначити час кожного спортсмена.

Цього разу учасники стартували у декілька етапів, по 10 осіб в групі. Система фотофінішу зафіксувала час кожного спортсмена та видала найкращі результати на табло.

Годинник та лічильник кіл

Для візуалізації результатів змагань з бігу було встановлено годинник синхронізований з основною системою та лічильник кіл власного виробництва. Він допомагає уникнути помилок при підрахунку кіл в забігах на великі дистанції, цього разу це забіг на 3000 метрів.

Відео-рефері

Паралельно зі змаганнями з бігу, у басейні відбувалась своя спортивна полеміка. Виникло декілька дискусій щодо результатів плавців. Але відеокамери, встановлені нами заздалегідь, відзняли запливи та дозволили вирішити суперечки.

Система статистики IKS RANK

Кожне змагання та чемпіонат систематизується за категоріями, видами, роками проведення та вноситься у базу IKS RANK. Ми вносили дані спортсменів в режимі реального часу, результати можна було спостерігати онлайн. Таким чином кожен спортсмен чемпіонату зможе відслідковувати свої результати та показники своїх суперників.

Загалом, змагання з акватлону — це видовищний та захоплюючий захід, особливо, якщо це чемпіонат. Він потребує ретельної підготовки та організації. Команда IKS вдячна всім партнерам заходу за плідну роботу та кооперацію, а учасникам — за неймовірні результати та справжній дух змагання.

Якщо ви шукаєте технічного організатора спортивного заходу, звертайтесь до нас за консультацією. Команда IKS готова відповісти на всі запитання та надати послуги з обслуговування змагань різних видів. Крім того, ми можемо допомогти обрати необхідне обладнання та надати в оренду усе необхідне. 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi