Competitions

Інформаційні табло під час проведення змагань

Важливим елементом обладнання для оснащення спортивних змагань є інформаційне табло. У статті ми розглянемо різні типи електронних табло, їх переваги та недоліки, а також технічні аспекти використання на заходах.

Як з’явились інформаційні табло

Одночасно з появою спортивних змагань виникла потреба відображати їх результати у зручному візуальному форматі. Спочатку це здійснювалось на дошках за допомогою вугілля або крейди.

Інформаційні табло, які ми бачимо сьогодні, з’явилися у середині ⅩⅩ століття. Спочатку їх використовували для відображення рахунку та часу на баскетбольних матчах. Пізніше організатори почали використовувати інформаційні табло для змагань з легкої атлетики.

Перші табло були механічними. Відповідальні особи мали вручну змінювати  таблички з різними значеннями, щоб оновити рахунок, ім’я спортсмена або назву команди. З розвитком технологій, інформаційні табло стали багатофункціональними та автоматичними.

Тепер вони відображають й іншу корисну інформацію для глядачів: статистику, заміни, назви команд тощо. Також організатори можуть управляти сучасними табло з різних гаджетів: провідного чи радіо пульта, комп’ютера, планшета або смартфона.

Види табло

Перш ніж виділити окремі види табло для спорту, з’ясуємо, які показники можуть транслювати інформаційні екрани. Організатори можуть виводити на огляд наступну інформацію:

  • час з точністю до мілісекунди;
  • зворотний відлік часу на спробу;
  • прізвище, ім’я та номер спортсмена;
  • рекламу спонсорів;
  • розклад чи додаткову інформацію від організатора.

Залежно від розташування, існують первні вимоги до розмірів табло, а отже і до масштабу тексту та чисел. Символи мають бути чіткими навіть для глядачів, що знаходяться на великій відстані.

Далі ми розглянемо основні види інформаційних табло та види змагань, де їх використовують.

Перекидні табло з картками

Це економічне рішення для волейболу, тенісу та інших ігрових видів спорту. Табло невеликого розміру встановлюють на стіл і часто використовують в невеликих корпоративних змаганнях.

Світлодіодне табло з годинником-таймером

Це спеціалізовані табло для прямого та зворотного відліку часу і циклічні лічильники. Світлодіодні дошки цього типу застосовують у легкій атлетиці, триатлоні та інших видах змагань на час.

Світлодіодне одноколірне табло

Табло універсальне світлодіодне

Це табло зі стандартним (універсальним) набором значень, що адаптуються під специфіку того чи іншого виду спорту. Зазвичай значення на них одноколірні. Наприклад, на спортивне табло для басейну демонструються результати запливів, підсумкові місця з плавальних доріжок, інформація про час, температуру повітря та води, вологість повітря.

LED-екрани

Оптимальне табло для стадіону та великого залу — це різноколірний LED екран. Він демонструє відеоповтори найцікавіших моментів гри та рекламні ролики.

LED екран

Як правило, спортивні табло розміщують на стіні, але для змагань вищого рівня формують відеокуб, що складається з кількох відеоекранів. Завдяки світлодіодній матриці яскраве та чітке зображення на спортивному ЛЕД табло видно з будь-яких кутів приміщення. Також спортивні результати можуть транслюватись з LED арки або LED бренд-волла.

Приклад відеокуба з LED екранів

Табло на телевізійних екранах

Це варіант для невеликих залів, в яких проводяться змагання з різних видів єдиноборств, таких як бокс, дзюдо, карате та інші. Програмне забезпечення для керування з комп’ютера дає можливість формувати та виводити на телевізійний екран будь-яку комбінацію параметрів.

Телевізійне табло має низький рівень пило- та вологозахисту. Тому такі телевізори можуть застосовуватися тільки у приміщеннях.

Лічильник кіл

Це теж окремий вид табло, адже лічильник кіл також транслює інформацію глядачам та спортсменам. Вони використовуються у змаганнях з бігу та триатлону. Лічильники бувають дво- та трирозрядними, на 2 або 3 відділення відповідно.

Лічильник кіл IKS

Що пропонує команда IKS

Компанія IKS надає в оренду екрани та табло зі спортивними результатами фінішуючих власного виробництва.

У переліку обладнання IKS є одно/двосторонні одноколірні LED екрани (96х32см) на арку чи штатив, якими можна керувати через програму. З їхньою допомогою організатори зможуть виводити інформацію про фінішуючих на екран. Також в нашому арсеналі лічильники кіл з тристороннім одноколірним LED екраном (32х16см), якими можна керувати з пульта або через програму.

Для керування інформаційним обладнанням ми розробили власне програмне забезпечення, що виводить на екран рекламу та результати учасників.

IKS допоможе вам підібрати інформаційне табло під формат вашого заходу, надасть обладнання в аренду та проведе технічні налаштування. З усіх питань звертайтесь за консультацією до наших менеджерів.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi