Competitions

Принципи роботи транспондерної системи RaceResult

У спортивних змаганнях, де стартують одночасно кілька учасників, важливо точно вимірювати час кожного спортсмена. Транспондерні системи — це найпопулярніший вид хронометражу для змагань різного типу.

Види транспондерних системи

Системи хронометражу реєструють час спортсменів на старті, фініші та інших ділянках траси. Транспондер, який знаходиться на тілі спортсмена, подає сигнал, що, своєю чергою, фіксує декодер. Транспондери поділяються на два види — активні та пасивні, у кожного є свої переваги та недоліки.

Активна система — це, як правило, багаторазові чіпи, які надягають на щиколотку спортсмена. Робота чіпа підтримується вбудованим акумулятором. Головні плюси системи — це герметичність та удароміцність. З мінусів — відносно висока ціна та необхідність кріплення саме на нозі (для деяких видів спорту це не зручно).

Пасивні системи хронометражу — це чіпи, які кріпляться до нагрудного номера. Вони дешевше, тому їх вигідно використовувати при організації масових змагань. Але такі чіпи є одноразовими, оскільки в них відсутній акумулятор. Часто їх використовують у бігових видах спорту, тому що вони не розраховані на змагання з вищими швидкостями.

Транспондерні системи RaceResult

Німецька компанія RaceResult є лідером інновацій у технологіях спортивного хронометражу. Система race|result підтримує як пасивні транспондери, так і активні.

Пасивна система Race Result

Декодер серії 5000S є серцем систем вимірювання часу Race Result. Зазвичай його використовують для масштабних бігових подій. Він отримує сигнали від транспондерів, обчислює точний час фінішу та передає дані програмному забезпеченню для підрахунку балів. До одного декодера можна під’єднати як складну наземну антену для пасивної системи, так і петлевий кабель для активної системи. Вбудований модуль 4G забезпечує підключення до мобільної мережі.

Foldable Ground Antenna — горизонтально розкладний килимок, що містить антени для перехоплення сигналів на старті та фініші.

High Gain Antenna, що монтується вертикально — антена для безбар’єрних фінішних ліній. Ідеально підходить для масових шосейних велосипедних заходів.

Трекери для пасивних транспондерів

Track Box Passive — вимірювач часу для транспондера. З УВЧ-зчитувачем, GPS і вбудованим акумулятором, це ідеальний пристрій для віддалених точок.

Активний декодер RaceResult

Активна система RaceResult найкраще підходить для велоспорту, триатлону, автоспорту, лижних гонок та грязьових перегонів. Її переваги — висока точність та багаторазове використання. Для виявлення транспондерів застосовують просту дротяну петлю, що приклеюють скотчем до фінішу або закопують у землю.

Транспондери для учасників

Chip Race Number — одноразові транспондери, що кріпляться на номер спортсмена, велосипед, велошолом тощо.

Багаторазові транспондери — це альтернатива активним транспондерам, їх можна використовувати повторно кілька разів на різних змаганнях. Найчастіше багаторазові транспондери застосовують у триатлоні через зручний водонепроникний корпус. Також вони підійдуть для змагань, де багато води чи бруду. Наприклад, для багатоденних марафонів, забігів з перешкодами або кросів.

Активні транспондери: ActiveBasic, ActivePro та MotorKart.

ActivePro та MotorKart — висококласні транспондери з антеною 3D-активації, високою точністю та революційною функцією відстеження. ActiveBasic є економічно ефективною альтернативою з одновимірною активацією та меншою точністю.

Назва чипа RaceResult Точність вимірювання Максимальна швидкість
ActiveBasic Transponder 0,2 с 75 км/год
ActivePro Transponder 0,01 с 150 км/год
MotorKart Transponder 0,004 с 250 км/год

Chip2Go — пристрій для кодування пасивних чіпів.

Програмне забезпечення Race Result 12

Програмне забезпечення дозволяє визначати час та одночасно керувати будь-якими спортивними подіями. До та після заходу організатори працюють онлайн через веб-браузер, маючи спільний доступ до одного файлу події. Для схожих змагань використовують попередньо налаштований шаблон, щоб не створювати конфігурацію спочатку.

З додатком Race Result Aurora користувач отримує віддалений доступ до обладнання. Його використовують для дистанційного моніторингу декодерів і трек-боксів, а також для отримання повідомлень про зміни у стані пристрою.

Компанія IKS® є офіційним партнером Race Result в Україні. Ми налаштовуємо хронометражні системи для змагань з атлетики, триатлону, велоспорту тощо. Також ми надаємо обладнання для проведення спортивних заходів в оренду. За подробицями звертайтесь до наших менеджерів.
Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi