Skip to main content
Competitions

Прев’ю Чемпіонату світу з кросу 2024 у Белграді

У суботу 30-го березня в столиці Сербії відбудеться 45-й Чемпіонат світу з легкоатлетичного кросу WXC Belgrade 24

Історія та формат

Ці змагання з легкої атлетики, відомі як World Athletics Cross Country Championships, проводяться під егідою ІААФ (International Association of Athletics Federations, тепер World Athletics) з 1973 року.

Чоловічий забіг на WXC Waregeme 1973

До 2011 року подія була щорічною, а після — тішить своїх шанувальників раз на два роки. Чемпіонат вважається найважливішим міжнародним змаганням з бігу по пересіченій місцевості. В ньому беруть участь відомі легкоатлети від національних федерацій, що входять до World Athletics.

Впродовж років програма чемпіонату зазнавала різних модифікацій. Наразі вона включає 5 видів забігів:

  • чоловічий (доросла категорія) — 10 км;
  • жіночий (доросла категорія) — 10 км;
  • юніорський для хлопців — 8 км;
  • юніорський для дівчат — 6 км;
  • змішана естафета.

Від однієї країни в кожному забігу виходять на старт до 6 спортсменів. Розігруються як індивідуальні комплекти нагород, так і командні. Місце кожної країни у командному заліку визначається сумою місць, які посіли перші чотири спортсмени цієї країни.

Очікування від WXC Belgrade 24

Попередньо чемпіонат анонсували на 10-11 лютого в хорватських містах Медулин і Пула. Однак, Хорватія втратила право на проведення світової першості з кросового бігу через брак прогресу у підготовці змагань.

Белград, як нове місто-господар, серйозно віднісся до свого статусу і підготував трасу в одному з найбільших місцевих парків — Парку Дружби.  Вона включає петлю довжиною 1887 метрів зі стартовою (270 м) і фінішною (320 м) прямими.

Схема маршруту WXC Belgrade 24 у Парку Дружби

До столиці  Сербії вже прибули понад 485 елітних бігунів з 51 команди. 245 спортсменів (138 чоловіків, 107 жінок) братимуть участь в індивідуальних забігах серед дорослих. Майже 190 легкоатлетів (95 чоловіків, 92 жінки) змагатимуться у перегонах U20. На змішану естафету заявлено 12 команд.

Чоловіча категорія

Чинний чемпіон Джейкоб Кіплімо, захищаючи свій титул, зіткнеться з сильними суперниками. Серед них переможець 2019 року Джошуа Чептегей, чемпіон світу з бігу на напівмарафонській дистанції кенієць Сабастьяна Саве та представники Ефіопії — Беріху Арегаві і Тадесе Ворку.

Лідери команди Уганди — Джошуа Чептегей та Джейкоб Кіплімо на WXC Bathurst 23

Жіноча категорія

Очікується цілковите домінування кенійської збірної, до складу якої входять: чинна чемпіонка Беатріс Чебет, Агнес Нгетіч. Але суперницею їм буде Кароліна Б’єркелі Гровдал, яка претендує на звання найкращої європейської спортсменки. 

Кенійські спортсменки на відбірковому національному чемпіонаті з легкоатлетичного кросу

Продемонструвати хороші результати також налаштовані: ефіопка Гірмавіт Гебрзіхайр, представниці Казахстану кенійського походження Нора Джеруто та Дейзі Джепкемей, британки Еббі Доннеллі і Джессіка Уорнер-Джудд та американка Вейні Келаті.

Категорія юніорів (U20)

Серед видатних учасників чоловічої гонки U20 — Абель Бекеле з Ефіопії  та Семюель Кібаті з Кенії. У жіночій гонці фаворитами є ефіопка Лемлем Нібрет та кенійка Ненсі Чероп.

Змішана естафета

Кенія захищатиме свій чемпіонський титул. Еммануель Ваньйоні є фаворитом. У складі ефіопської команди, представники якої на минулому чемпіонаті посіли другу сходинку,  Хагос Гебрхівет, бронзовий призер Олімпійських ігор 2016.

Козирем команди країни-господаря є неодноразовий призер Європи та сербський рекордсмен Елзан Бібіч.

Сербський легкоатлет Елзан Бібіч

Уже цієї суботи команда IKS ретельно стежитиме за найочікуванішою для легкоатлетів подією року. Будьте поінформованими разом з нами. Переходьте за посиланням, щоб дізнатися результати змагань.

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi