Skip to main content
Competitions

Лондонський марафон: історія, корисна інформація та цікаві факти

Марафон у Лондоні, що входить до ліги World Marathon Major, вже понад чотири десятиліття відбувається щороку у квітні. Це не лише спортивне дійство, а також й своєрідна вулична тусовка, що супроводжується театральними виступами, гуркотом барабанів та вигуками схвильованого натовпу. Цього року марафон відбудеться 21 квітня. На нього вже зареєструвалось близько 40 тисяч бігунів.

Історія Лондонського марафону

Ініціатором першого марафонського забігу у столиці Сполученого Королівства став Олімпійський чемпіон 1956 року з бігу на 3000 метрів з перешкодами — Кріс Брашер. Вражений масштабами Нью-Йоркського марафону, він захотів відтворити подію у Лондоні.

Заручившись підтримкою ще одного ентузіаста Джона Діслі, Кріс підписав контракт на 50 000 фунтів з компанією «Gillette». Гроші пішли на організацію дебютного марафону у Лондоні, що відбувся  29 березня 1981 року.

Серед 6747 учасників найкращими виявилися американець Дік Бердслі та норвежець Інге Сімонсен. Обидва легкоатлети конкурували між собою впродовж всієї дистанції, та в результаті домовилися перетнути фінішну лінію в унісон. Зробили вони це з часом 2:11:48.

Спільний фініш Діка Бердслі та Інге Сімонсена на першому Лондонському марафоні

Маршрут Лондонського марафону

Траса для марафонського бігу у Лондоні є рівною, з мінімальним перепадом висоти до 40 м, а тому і дуже швидкою. Вона проходить по обидва боки Темзи. Легкоатлети перетинають річку через Тауерський міст.

Починається дистанція у північно-східній частині міста, а саме у Гринвіцькому парку, і закінчується на вулиці Мелл, яка зв’язує Букінгемський палац з Трафальгарською площею. Фінішна лінія розташована якраз навпроти королівської ложі на стадіоні.

Траса Лондонського марафону

Рекордсмени марафону

Серед чоловіків чотириразовим переможцем марафону у Лондоні є кенієць Еліуд Кіпчоґе, а серед жінок — норвежка Інгрід Крістіансен.

Рекорд Лондонської дистанції у 2023 році встановив Келвін Кіптум Черуйот з Кенії, фінішувавши з часом 2:01.25.

Фініш Келвіна Кіптум Черуйота на Лондонському марафоні у 2023 році

Жіночий рекорд належить британці Полі Редкліфф, яка у 2003 році здобула свою другу перемогу, показавши час 2:15:25.

Як стати учасником марафону

Організатори Лондонського марафону пропонують декілька способів реєстрації, щоб на нього потрапити:

  • кваліфікація для швидких марафонців на забігу, що зареєстрований UKA, Асоціацією міжнародних марафонів, AIMS або іншим уповноваженим органом країни, де вона проходить;
  • участь у лотереї, яку проводять на офіційному сайті марафону;
  • благодійні внески на суму, що коливається в межах £1600–2000, в один із фондів зі списку на офіційному сайті;
  • скориставшись послугами туроператора.

Вартість участі становить £39 ($52) — для громадян Об’єднаного Королівства та £80 ($106) — для іноземців.

Цікаві факти про марафон

  1. За весь час проведення Лондонського марафону вдалося зібрати пожертви на суму понад 830 мільйонів фунтів стерлінгів. Тому він потрапив у Книгу рекордів Гіннеса як головний благодійний забіг у світі.
  2. Щоб привернути увагу до благодійної мети марафону, його учасники доволі часто одягають колоритні костюми.

Вигадливі костюми учасників Лондонського марафону

  1. У 2002 році британець Ллойд Скотт подолав дистанцію у 50-кілограмовому водолазному костюмі. На це йому знадобилося 5 днів. А у 2011 році побив власний рекорд, фінішувавши за 26 дні у костюмі равлика.
  2. У 2011 році футболіст Джон Фернворт набивав футбольний м’яч впродовж усієї дистанції, жодного разу не впустивши його на землю. Його специфічний забіг тривав 12 годин і 15 хвилин.
  3. Під час Лондонського марафону у 2016 році британський космонавт Тімоті Пік став першою людиною, яка пробігла марафонську дистанцію в космосі. Його час — 3 години 35 хвилин.

21 квітня вся увага команди IKS буде прикута до феєричного дійства під назвою Лондонський марафон. Про новини та результати забігу обов’язково розкажемо на  нашому сайті.

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi