Skip to main content
Conferences

Звіт з конференції AthTech 2023

Конференція AthTech організована Європейською легкою атлетикою та проводиться з 2016 року. Вона орієнтована на статистиків, фахівців з оборобки результатів та постачальників аналогічних послуг. Це завжди була слушна нагода зустріти колег з інших країн та обмінятись практичним досвідом. Багато чого було запозичено з цих зустрічей. Основна задача Європейської легкою атлетики яку вирішують на цьому форумі це спростити та пришвидшити обмін результатів та спортивних даних між країнами Європи. Система відбору на міжнародні змагання побудована таким чином, що спортсмени можуть виконати кваліфікаційні нормативи чемпіонатів світу на національних чи місцевих змаганнях. Ці результати за умови відповідного суддівства зараховуються у світовий рейтинг. Найкращі спортсмени за рейтингом допускаються до участі у найпрестижніших міжнародних змаганнях. Тому без національних федерацій тут ніяк не впоратись. Україна з 2015 року входить у топ-8 країн Європи чиї дані обробляються автоматично до світового рейтингу. Світова атлетика прагне повністю автоматизувати всі процеси обробки результатів. Є багато проблем та різні шляхи вирішення. Загальна тенденція що всі результати будуть потрапляти у єдину систему світової легкої атлетики миттєво та автоматично, сортуватись та проходити контроль у відповідності до правил і регламентів змагань.

Під час конференції була можливість виступити з доповіддю. Моя тема була про те як забезпечити роботу обробки результатів під час війни, навіщо потрібна така компанія коли це «не на часі», досвід та порівняння з кризами кінця 2000 років, початку війни 2014 року, відмінності локдауну, блекауту, проблеми та обмеження з якими доводиться стикатись щоденно. До початку доповіді багатьох учасників цікавив наш досвід та ця тема викликала інтерес, адже війна в Україні впливає на всі країни у Європі та у світі. Більшість учасників конференції практичні фахівці, а про загальний стан легкої атлетики у ФЛАУ вже було зроблено багато презентацій.

Цього року ми отримали можливість та до нас у систему поступає багато результатів виступів українців закордоном майже автоматично. Це спрощує пошук та обробку таких результатів. Сподіваємось також отримати доступ до даних світового рейтингу, для відстеження місця у рейтингу світу вітчизняних атлетів. Окремо вдалось обговорити тему глобального календаря змагань, його умов включення результатів та обмежень.

Було багато інших виступів про телевізійні трансляції EBU, просування відео контенту, досвід чемпіонату світу у Будапешті, нові розробки федерацій. Глобальна тенденція у світі, що кількість інформації буде постійно зростати та будуть актуальні нові підходи для систематизації та створення систем обробки даних.

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi