Competitions

Токійський марафон: історія, корисна інформація, цікаві факти

Токійський марафон, який цього року відбудеться 3 березня, — значна подія у світі легкої атлетики. Марафон має платиновий (найвищий) статус World Athletics.

Цей захід приваблює як професійних спортсменів, зареєстрованих в Японській асоціації легкоатлетичних федерацій (JAAF), так і любителів бігу. Крім того, марафон є популярним серед туристів, що приїжджають в Японію з різних країн, щоб стати свідками цієї події. Загальна кількість людей, які прагнуть взяти участь у забігу, щорічно сягає близько 300 000.

Трохи історії

Сучасний марафон в Токіо — це, по суті, продовження Токійського та Токійсько-Нью-Йоркського міжнародних марафонів, що проводились з 80-тих років до 2006 року.

У 2007 мав відбутися чемпіонат світу з легкої атлетики. Токійський марафон став відбором для участі в ньому. На той час число бігунів не перевищувало 30 000 осіб. Відтоді забіг у Токіо проходить щороку.

Маршрут

Маршрут Токійського марафону змінювався. З 2007 до 2016 він пролягав через Імператорський палац Токіо і закінчувався біля міжнародного виставкового центру.

Сьогодні ж він проходить через райони Іідабаші та Кото, а закінчується біля станції Токіо. У будь-якому разі, починався він завжди біля будівлі Токійського уряду.

Маршрут Токійського марафону

Рекорди

Максимальна кількість учасників марафону була зафіксована у 2019 році. Тоді на старті стояло 37 694 учасники, до фінішу ж добігло 35 450 осіб.

Абсолютний рекорд траси встановили у 2021 році вихідці з Кенії:

  • Еліуд Кіпчоге серед чоловіків з часом 2:02:40;
  • Бріджід Косгей в жіночому забігу з результатом 2:16:02.

Сподіваємося, у 2024 році Токійський марафон принесе нові рекорди у світі спорту.

Як потрапити на марафон

Існує п’ять способів потрапити на марафонський біг у Токіо.

  1. Виграти лотерею. Потрібно залишити заявку на сайті, після чого рандомайзер обирає щасливчиків серед усіх учасників.
  2. Надати результат минулого марафону. Він повинен становити мінімум 2 години 45 хвилин для чоловіків та 3 години 30 хвилин для жінок.
  3. Замовити тур у відповідного туроператора. Складність цього способу у тому, що організатори не надають список таких туроператорів.
  4. Зробити благодійний внесок. Потрібно обрати зі списку на офіційному сайті фонд і зробити туди внесок мінімум на 100 000 ієн або 890 доларів. Максимальна кількість місць учасників за цією програмою —  4700 осіб.
  5. Бути професійним бігуном. Якщо ваші результати перевищують 2:23:00 для чоловіків та 2:54:00 для жінок, вас можуть запросити для участі в марафоні.

У будь-якому разі, ви повинні бути достатньо здоровими, щоб витримати 42-кілометровий марафон.

Фініш Токійського марафону 2019 року

Вартість участі

Участь у марафоні платна. Вартість для іноземців становить 143 €, для японців — 128 €.

За цю суму ви отримаєте страховку, медичну допомогу у разі потреби, харчування і туалети під час маршруту, а також фірмову футболку марафону, сувеніри від спонсорів і багато чого іншого.

Цікаві факти

  1. Щорічно марафон приймає близько 300 000 заявок, тоді як максимальна кількість учасників — 40 000. У 2020 році цей показник скоротився до 25 000 учасників — через пандемію.
  2. Першим японцем, який виграв марафон, став Масакадзу Фудзівара з часом 2:12:19. Сталося це у 2010 році, тобто на четвертий рік проведення забігу.
  3. Токійський марафон наймолодший з шістки World Marathon Majors. Він з’явився на рік пізніше за дану організацію.

В першу неділю весни, 3 березня, IKS буде слідкувати за марафоном у Токіо. Приєднуйтесь, щоб першими дізнатися результати забігу.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi