Competitions

Підготовка до першого змагання з триатлону: поради та рекомендації для початківців

Триатлон — складний вид спорту, який включає плавання, їзду на велосипеді та біг. Щороку кількість триатлетів зростає попри те, що змагання вважається одним з найвиснажливіших.

Якщо ви хочете зробити виклик своїм фізичним можливостям та вперше взяти участь у чемпіонаті «залізних» людей, вам потрібен план.

Змагання з триатлону: що потрібно знати на початку підготовки

Учасники спочатку пливуть, потім декілька десятків кілометрів їдуть на велосипеді, а далі біжать — і все це без зупинки. Плавання як найбільш ризикований етап змагань розташоване на початку, а біг — з найменшими ризиками втоми — на завершенні. Такий порядок дисциплін забезпечує спортсменам максимальну безпеку.

Підготовку до безперервного триборства треба почати із відбору характеристик та дистанцій триатлону.

Види дистанцій у триатлоні

  Плавання (м)  Велозаїзд (км)  Біг (км)
Sprint 750 20 5
Olympic 1500 40 10
Half-Iron 1900 90 21,1
Ironman 3800 180 42,195

Три «ні» у триатлоні для новачків:

  • заплив у морі та океані. Течії та хвилі додають виснаження;
  • велоетап з крутими гірськими трасами. Гірська траса збільшує навантаження на спортсмена;
  • біг по піску. Занадто складне покриття для початківця.

Враховуйте ці фактори, коли обираєте перший чемпіонат.

Тайм-менеджмент підготовки до першого змагання

Обирайте дату чемпіонату мінімум за декілька місяців. Час підготовки залежить від фізичної форми.

Спортсмен з хорошою фізичною базою зможе підготуватися до змагань за 6 тижнів, особливо, якщо він має за плечима серйозні марафонні дистанції. Якщо ж спортивної підготовки немає, йому знадобиться 4-6 місяців інтенсивних тренувань.

Ідеальний графік тренувань для спортсменів-любителів — 5-6 занять на тиждень: 2 з плавання, 1-2 пробіжки, 2 тренування триатлон-велосипеду. Тривалість кожного заняття повинна становити 1,5-2 години.

Оптимальний графік тренувань до чемпіонату — 5 занять на тиждень

Приділяйте увагу всім трьом дисциплінам, розвиваючи витривалість, силу та техніки. За 2-3 тижні до змагань можна почати міксувати тренування, щоб відпрацювати переходи від одної дисципліни до іншої.

Чому рекомендують почати з плавання?

Плавання — найтехнічніша з трьох дисциплін у триатлоні, якої краще навчатися з тренером. Плавальна частина вважається найскладнішою та найнебезпечнішою. Щоб успішно її подолати, потрібні гарна техніка плавання та натреноване дихання, витривалість, орієнтація у відкритій воді.

Пам’ятайте, заплив — це виснажливо. Тому в дебютному чемпіонаті обирайте найкоротшу дистанцію триатлону — спринт (заплив 750 м). І краще пливти вперше у басейні, а не на відкритій воді.

Для новачків у триатлоні підійде заплив спринт

Готуємо екіпірування

Триатлон — безперервне триборство. Зміни дисциплін відбуваються без зупинки, учасники переодягаються в «транзитній зоні». Для цього важливо підготувати  необхідні елементи спортивного  екіпірування.

Що обов’язково потрібно мати

Плавання Велоетап Біг
Шапочка Велосипед будь-якого типу зі справними гальмами Зручні кросівки для бігу на довгі дистанції
Окуляри Велотуфлі, що  кріпляться до педалей Шкарпетки
Купальник для тренувань Шолом  
Купальник і гідрокостюм для змагань на відкритій воді Сонцезахисні окуляри  

Не забувайте основну причину занять триатлоном

Девіз змагань Ironman «Все можливе». Для багатьох атлетів участь у чемпіонаті — це виклик самому собі та випробування власного тіла на можливості. Тому тренуйтеся поетапно із розумінням власних почуттів і не забувайте насолоджуватися процесом. 

А якщо вам потрібне більше інформації про спортивне життя в Україні, слідкуйте за блогом IKS. Наша компанія надає технічну підтримку в змаганнях будь-якої складності та регулярно висвітлює найцікавіші спортивні події в країні та світі.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi