Skip to main content
Competitions

Марафон у Валенсії: історія забігу та прогнози на старт 2023

«Найкращий марафон в Іспанії» — називають своє дітище організатори, які приваблюють атлетів комфортною погодою, морським бризом, архітектурною красою та швидкою трасою. 43-й марафон у Валенсії відбудеться в неділю, 3 грудня. Розповідаємо історію та особливості найпопулярнішого забігу Іспанії.

Головні факти про марафон

Марафон під назвою Valencia Trinidad Alfonso розташований на вершині рейтингу найкращих марафонів Іспанії, який щороку складає Королівська федерація легкої атлетики Іспанії. Він випереджає бігові заходи Мадрида, Барселони та Севільї. У 2016 році забіг отримав золоту медаль Road Race Gold Label, ставши першим іспанським марафоном з найвищою нагородою.

Змагання у третьому найбільшому за населенням місті Іспанії щорічно проводяться з 1981 року без перерви. Лише у 2020 році в період пандемії COVID 19 організатори обмежили кількість учасників групою елітних марафонців.

Маршрут та дати проведення

Старт та фініш гонки знаходяться на території City of Arts and Sciences, що не може не додавати мотивації. Серед визначних пам’яток уздовж маршруту — Jardin del Turia, Mercado de Colon і Palua de la Musica, а також приголомшливий Museo de las Ciencias Principe Felipe. Маршрут переважно приміський, уникає більшої частини міста, але має мальовничу ділянку вздовж узбережжя. На маршруті також багато живої музики, щоб розважити бігунів. На фініші учасники пробігають через сад Турія, що дає сили після 42 кілометрів бігу.

Захід раніше проводився в лютому, але це було не зовсім зручно. Оскільки багато хто в цей час готується до забігів у Севільї, Мадриді та Барселоні. Тому тепер Valencia Trinidad Alfonso проводиться у листопаді чи початку грудня.

Маршрут Валенсіїйського марафону

Для глядачів та вболівальників це теж дуже важлива подія. Спостерігати за забігом та підтримувати учасників можна у 200 точках міста. Цього року очікується, що учасниками забігу стануть більше 30 тисяч осіб, 20% яких приїхали з інших країн. Цей факт ще раз підтверджує популярність спортивного заходу.

Рекорди траси

У 2022 році у чоловічих перегонах дебютант на марафонській дистанції Келвін Кіптум побив рекорд траси (2:03:00) з результатом 2:01:53. У жіночих перегонах Летесенбет Гідей на 35 км ще претендувала на світовий рекорд, але з нею трималася Амане Берісо, яка приблизно за 6 км до фінішу значно прискорилася і виграла з результатом 2:14:58.

У 2023 році також очікується «видатна гонка» з погляду спортивних результатів завдяки елітному складу учасників.

З усіма результатами Valencia Trinidad Alfonso можна ознайомитися за посиланням.

Прогнози на гонку 2023 року

Кількість бігунів-учасників щороку збільшується. У 2023 році поряд з елітою на старт вийдуть 30 тисяч аматорів

3 грудня 2023 року Джошуа Чептегей стане головною подією, оскільки угандієць прагне вийти на марафон після свого домінування на трасі. Його колега, золотий медаліст Олімпіади Кененіса Бекеле, поповнить список головних претендентів на перемогу серед чоловічої еліти.

Увага буде прикута також до кенійця Александера Мутісо і досвідченого ефіопського дуету в складі переможця Лондонського марафону 2021 року Сісая Лемми та Леула Гебресіласа, чемпіона Валенсійського марафону 2018 року. Ефіопські олімпійки Цегай Гемечу та Алмаз Аяна можуть стати найкращими в жіночому забігу разом із румункою кенійського походження Джоан Челімо, переможницею Сеульського марафону 2022 року.

Серед провідних учасників з неафриканських країн також бразилець Даніель до Насіменту (2:04:51), колишній чемпіон Європи з бігу на 10 000 метрів Морхад Амдуні (2:05:22) і його співвітчизник Ніколас Наварро (2:06:45). Серед інших відомих учасників — чемпіон Європи з марафону Річард Рінгер з Німеччини (2:08:08) і колишній світовий рекордсмен у напівмарафоні Кібівот Канді (2:13:43), який повинен взяти участь у своєму третьому марафоні, вперше після того, як фінішував у топ-10 на марафоні в Нью-Йорку в 2021 році.

Переваги участі у марафоні в Валенсії

Фініш по настилу над водою — незабутнє враження, яке варто відчути хоча б один раз у житті

Рівна траса в поєднанні з ідеальними погодними умовами зробили іспанську гонку ідеальним плацдармом для дебютантів у марафоні. Іншими аргументами на користь забігу, є:

  1. Повністю плоска та різноманітна траса, що дозволяє зручно бігти без перешкод. Після 27 км маршрут пролягає через Старе місто, що дає можливість насолодитися видами та відволіктися від втоми.
  2. Значна кількість вболівальників, які збільшуються з кожним пройденим кілометром. Це створює особливу атмосферу та підтримку під час змагання.
  3. Високий рівень організації заходу: забезпечення водою, їжею та іншими необхідними речами. Фінішна зона добре обладнана та комфортна для учасників.
  4. Відносно невелика кількість учасників: до 30 тисяч. Це означає, що немає надмірної толоки та переповненості, як, наприклад, на мейджорах.
  5. Гарна медаль та якісна футболка.

Вартість участі у марафоні складає від 70 до 180 євро, в залежності від строків подачі заявки.

IKS буде стежити за перебігом і результатами завершального забігу року в Валенсії. Приєднуйтесь і ви!

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi