Competitions

У неділю відбудеться чемпіонат Європи з кросу 2022

11 грудня італійське місто Турин, що на півночі країни, в регіоні П’ємонт, вперше в історії прийме чемпіонат Європи з кросу. Італія вже вчетверте проводить чемпіонат серед найкращих європейських бігунів по пересіченій місцевості. Жодна інша країна не проводила першість Європи частіше. У змаганнях візьмуть участь 555 спортсменів з 40 країн (303 чоловіки та 252 жінки), в тому числі 12 українців.

Траса для пробігу складає два різних кола по 1 і 1.5 кілометри. Поверхня трав’яна, і вона може швидко стати брудною, також потрібно пробігти 50 метрів всередині старого замку та по дорогах, де вистелена штучна трава. Довгий круг дещо горбистий із суцільним підйомом.

Найбільш досвідчений учасник – 48-річний Моріс Тернок (Гібралтар), наймолодша – Олександра Марія Худеа (Румунія). 3 грудня їй виповнилося 16 років.

До фінальних заявок потрапили шість європейських переможців минулого чемпіонату в Дубліні: норвежці Якоб Інгербрігтсен і Каролін Б’єркелі Гровдал, які перемогли у старшій категорії. Надя Баттоклетті з молодіжної вікової групи і Чарльз Хікс (Велика Британія) спробують захистити звання чемпіонів в цій же категорії. Також заявлені минулорічні чемпіони серед юніорів Аксель Ванг Крістенсен (Данія) і Меган Кіт (Велика Британія), яка цьогоріч перейшла до категорії молоді.

Серед чоловіків, окрім феноменального Якоба Інгебрігтсена, який цього року виграв чемпіонат світу в Юджині на дистанції 5000 метрів, у змаганнях візьмуть участь його брати Філіп і Хенрік, іспанець Мохамед Катір, турок Арас Кая, який двічі виграв ці змагання, француз Янн Шруб, італійці Єман Кріппа – чемпіон Європи з бігу на 10 000 метрів, Іліас Ауані та бронзовий призер Європи з перешкодами Осама Зогламі. Серед жінок головними суперницями чинної чемпіонки Гревдал будуть німкені Костанце Клостерхалфен і Аліна Рех, чотириразова переможниця туркеня Ясемін Джан і шведка Мераф Бахта.

Серед європейських золотих медалістів у Мюнхені (разом з Кріппою, Інгебрігтсеном, Клостерхалфеном і Джаном) також виступить фін Топі Райтанен, переможець у бігу на 3000 метрів з перешкодами, викликаний своєю збірною на змішану естафету.

Попередні стартові списки учасників доступні тут.

Велика Британія та Північна Ірландія

Махамед Махамед

Триразовий чемпіон Англії з кросу 2019-2022. На UK Cross Challenge в Кардіффі 15 жовтня фінішував шостим з часом 27:06 (9.6 км).

Х’юго Мілнер

Переміг в Кардіффі та Мілтон-Кейнсі UK Cross Challenges минулого сезону, а також в англійському чемпіонаті Півночі в січні.

Бен Коннор

13 листопада у Іспанії на змаганнях Cross Internacional de Atapuerca став 26 на дистанції 9.75 км з часом 29:48.

Джессіка Гіббон

У лютому виграла чемпіонат Англії, а в березні посіла 2-е місце в Інтер-Каунті. 15 жовтня посіла 3-е місце на UK Cross Challenge в Кардіффі (6.4 км – 20:44).

Дженніфер Волш

Восьме місце в English National у лютому, а потім четверте в Inter-Counties у березні.

Франція

Морхад АМДУНІ

13 березня переміг на чемпіонаті Франції з кросу з часом 31:07. У травні став переможцем клубного чемпіонату LIFA на дистанції 3000 метрів.

Бастьєн АВГУСТО

Взимку став чемпіоном Франції на дистанції 3000 метрів, а потім фінішував другим на чемпіонаті Франції з кросу поступившись лише Морхаду Амдуні. Також був віце-чемпіоном Франції на 10 км. Через травму не зміг взяти участь в чемпіонаті Європи в Мюнхені. Відновився у жовтні – пробіг 10 км у Ліллі за 28:15.

Французька жіноча збірна перебуває на етапі оновлення, оскільки звичайні претенденти на відбір цього року були залучені до інших цілей на виїзді. Однак дівчата, які представлятимуть Францію цьогоріч вже отримали досить цікаві результати на трасі. Еліс Мітар домінувала у відбірковій гонці, тоді як Марі Бушар є еталонною кросвумен, яка повертається на свій найкращий рівень після травм.

Іспанія

Від Іспанії у змаганнях візьмуть участь 40 спортсменів.

Лідером команди є Карлос Майо з Сарагоси, для якого цей Єврокрос стане восьмим: він двічі змагався серед юніорів (2013 і 2014), двічі серед молоді (2015 і 2016) і тричі серед дорослих (2017, 2019 та 2021). Цього року на змаганнях Cross Internacional de Atapuerca, які відбулися 13 листопада на дистанції 9.75 км показав результат 29:10.

Високі сподівання Іспанія покладає на дебютанта чемпіонату Мохамеда Катіра. Чоловік, який народився в Марокко і виступає за Іспанію, мав шалений прогрес у 2020 році. Цього літа він добре набрав форму для чемпіонату та взяв бронзу чемпіонату світу на 1500 метрів і срібло чемпіонату Європи на 5000 метрів. Іспанія також заявила Нассіма Хассауса та Абдессамада Ухельфена та має сподівання на командне золото.

Ізабель Баррейро з Хіхона, на рахунку якої п’ять чемпіонатів Європи з кросу, візьме участь у змаганнях вшосте. Вона не пропускала жодного європейського кросу відтоді, як дебютувала в змаганнях серед спортсменів до 20 років у 2016 році. Цьогоріч вона вперше виступить у дорослій віковій категорії. У сезоні 2022 року на її рахунку вже 4 кросових пробіги, серед яких 13 листопада Cross Internacional de Atapuerca (7.81 км – 26:34) та 20 листопада XL Cross Internacional de Italica (10.092 км – 33:57).

Німеччина

Німеччину на півночі Італії представлятимуть 36 спортсменів.

Констанце Клостерхалфен вважається однією з головних претендентів на медалі. Німецька атлетка виграла 5000 метрів на чемпіонаті Європи у своїй країні та дуже сильний напівмарафон у Валенсії цієї осені за 1:05:41. Вона двічі вигравала крос у категорії U20 і зараз женеться за своєю першою медаллю серед дорослих. У Констанце цьогоріч буде дуже сильна партнерка по команді Аліна Рех, яка стала третьою на чемпіонаті Європи з кросу 2021 року.

Разом з Міріам Даттке, Катериною Гранц та Ханною Кляйн німецька жіноча команда включає інші видатні імена і має хороші шанси повторити минулорічний успіх – командне срібло.

Чоловіча збірна Німеччини буде представлена новоспеченим чемпіоном країни з кросу Самуелем Фітві (9.8 км – 29:28) та Філімоном Абрахамом (9.8 км – 29:29), який на минулорічному чемпіонаті Європи посів 14-е місце.

Норвегія

Якоб Інгебрігтсен є явним фаворитом на отримання звання чемпіона Європи. Хлопець із Санднеса виграв чотири поспіль золоті медалі в категорії U20. Він домінував на дистанції 1500 метрів під час Діамантової ліги, але взяв «лише» срібло на дистанції під час цьогорічного чемпіонату світу. Через кілька днів після цього забігу він виборов золото на дистанції 5000 метрів. Під час чемпіонату Європи в Мюнхені він захистив титули чемпіона на дистанціях 1500 і 5000 метрів. Можна також додати, що він пробіг милю за 3:46.46 під час Ігор Біслетта, встановивши світовий рекорд для 1500 метрів у приміщенні з 3:30.60.

Каролін Б’єркелі Гровдал із Тьяльве вдесяте виступить на чемпіонаті Європи з кросу. Загалом у неї вісім медалей – це найкращий результат серед жінок в індивідуальному заліку в історії чемпіонату. В загальному заліку медалей найкращим є українець Сергій Лебідь з неймовірними дванадцятьма медалями з 1997-2010 років.

У Б’єркелі Гровдал був дуже вдалий сезон, який вона розпочала з потужних 10 кілометрів у Валенсії, продовжила швидким напівмарафоном на жорсткій трасі в Нью-Йорку та завершила норвезьким рекордом 14:31.07 на 5000 метрів під час Bislett.

Туреччина

Ясемін Джан була однією з основних конкуренток Гровдал на чемпіонаті Європи в останні роки. Після того як вона отримала можливість представляти Туреччину з березня 2016 року, вона виграла дві золоті медалі на чемпіонаті Європи в Амстердамі, бронзу на чемпіонаті Європи в Берліні та золото і срібло на чемпіонаті Європи в Мюнхені цього літа. Минулого року вона була не в формі, коли фінішувала лише 14-ю, але продемонструвала хорошу форму під час пробігу Internacional de Italica три тижні тому. Разом із норвежкою вона стане одним із найімовірніших кандидатів на золото.

Італія

Надя Баттоклетті женеться за своєю четвертою поспіль золотою медаллю на чемпіонаті на рідній землі. Вона вигравала в класі U20 у 2018 і 2019 роках, перед тим як виграти в класі U23 минулого року, і тепер вона захищатиме цю медаль. Вона посіла сьоме місце на дистанції 5000 метрів на чемпіонаті Європи і зараз має бути в хорошій формі. Її напарниця по команді Анна Арнаудо непогано виступає на дистанції 10 000 метрів.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi