Competitions

Новітні технології для обслуговування спортивних змагань

Сучасне спортивне життя насичене подіями різної специфіки та масштабу. І всі вони потребують професійної технічної підтримки та якісного обслуговування.

Новітні технології стали незамінними помічниками в організації спортивних змагань. Саме вони забезпечують рівень престижу та прозорість результатів.

Обладнання для проведення спортивних заходів поділяють на основне (забезпечують функціонування системи) та додаткове (обладнання для візуалізації результатів).

Види основного обладнання:

  • системи старту, хронометражу, фотофінішу,
  • обладнання для виміру швидкості та відстані;
  • відеореєстратори та інше відеообладнання;
  • системи реєстрації результатів;
  • комп’ютери та мережеві системи.

Транспондерні системи хронометражу передбачають використання технології ідентифікації радіочастот. Кожен учасник спортивного марафону має транспондер з унікальним ідентифікаційним номером, який внесено до електронної бази даних. Щойно учасник з транспондером перетинає поріг з антеною, система реєструє його унікальну частоту разом з часом, зберігає дані та передає їх до системи реєстрації результатів.

Хронометражні системи бувають двох видів: активні та пасивні. Відмінностей багато, але найголовніше — це наявність чи відсутність у чіпі джерела живлення. Активні системи більш досконалі та точніше визначають час спортсменів.

Фотофініш — це програмно-апаратна система, що фіксує  порядок перетину фінішної межі учасниками змагань. Система створює зображення те передає його на екран для перегляду. Часто саме ця технологія допомагає розв’язувати спірні питання та правильно визначати переможців. Важливою характеристикою фотофінішу є точність фіксації. Наприклад, американська система FinishLynx має точність понад 1000 кадрів в секунду (менше ніж 1/1000 секунди).

Обладнання для  реєстрації швидкостей і траєкторій використовують для усунення людського фактора в оцінці результатів. Найбільш затребувані зараз англійські прилади Gill та американські VsAthletics. Прискорити процедуру вимірювання довжини та висоти допомагає EDM-обладнання, зокрема його використовують у метаннях і в стрибках у довжину.

Важливо мати додаткові системи відеореєстрації з декількох ракурсів, оскільки швидкий рух та дії спортсменів мають постійно фіксуватись. Серед організаторів змагань з легкої атлетики попит мають модифіковані відеореєстратори IKS (Україна), idLynx (США), Dahua IP/HDCVI (КНР).

Комп’ютерна техніка — невіддільна частина якісного оснащення. Команда IKS© користується технікою від Panasonic (Японія), HP (США), Acer (Китай), Fudji (Японія), Lenovo (Китай).

Для кращої захищеності спортивних результатів наші спеціалісти розробляють додаткове програмне забезпечення. Ми використовуємо такі мережеві системи: модифіковані IKS (Україна), Mikrotik (Латвія), Ubiquiti (США), Alfa (Тайвань), TP-Link (Китай), Linksys (Китай), Teltonika (Литва).

Додаткове обладнання для візуалізації результатів:

  • табло для результатів фінішуючих;
  • електронні годинники;
  • обладнання та програмне забезпечення для трансляції змагань тощо.

Компанія IKS® організовує інтеграцію з ТБ трансляціями різних масштабів: від невеликих стримерів до ПТС телевізійних компаній. Також наше програмне забезпечення інтегроване з сервісами розсилок SMS для інформування спортсменів про їх результати онлайн.

Якщо у вас залишились питання щодо будь-яких аспектів проведення змагань, звертайтесь за консультацією. Наші фахівці дадуть відповідь по всім питанням та допоможуть підібрати потрібне обладнання.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi