Competitions

Чек-лист для організаторів марафону

Організація марафону складається з багатьох етапів. Успіх заходу залежить від уміння організаторів правильно планувати, делегувати та контролювати виконання завдань.

Розроблений нами чек-лист допоможе заощадити час та краще спланувати процес організації змагання.

1. Визначте мету марафону

Ви можете організувати змагання для професійних бігунів або колег по роботі, влаштувати благодійну гонку або ж пробіг для розголосу певної події. Сформувавши задум заходу, у вас з’явиться уявлення щодо приблизної кількості учасників та виду марафону. До того ж правильно поставлена мета — це перший крок до успішної маркетингової компанії та залучення інвесторів.

2. Оберіть дату

Переконайтесь, що день проведення змагань не співпадає з національним святом або іншим важливим днем для суспільства. У такому разі ваші спортивні змагання матимуть більше шансів опинитись у центрі уваги.

3. Знайдіть локацію

Зазвичай, марафони в Україні проводяться на широкому асфальтному покритті, довжиною від 3 до 42 км. При виборі майданчика треба передбачити територію, де будуть розташовані облаштування, зокрема:

  • обмежувальні бар’єри;
  • туалети та душові;
  • роздягальні;
  • зони обслуговування та обробки багажу;
  • системи міток часу;
  • системи оповіщення громадськості тощо.

Щоб обрати кращу локацію, проаналізуйте, які території обирали для проведення подібних змагань у минулі роки.

4. Спроєктуйте маршрут

Маршрути спортивного марафону бувають двох видів: плоскі (з мінімальними підйомами та спусками) та горбисті (зі складними перепонами у вигляді пагорбів). Оскільки більшість людей надають перевагу легким маршрутам, уникнення пагорбів може залучити більше учасників.

Уздовж усієї дистанції розташуйте місця для організаторів, інформаційні вказівники, пункти для пиття та надання медичної допомоги. Також додатково можна розмістити розважальні пункти — це не обов’язковий атрибут, але їх наявність допоможе виділити змагання з поміж інших та зацікавить глядачів.

5. Подбайте про юридичні питання

Для проведення марафону вам знадобиться дозвіл від місцевої федерації легкої атлетики. Крім того, змагання потрібно зареєструвати у поліції та інших місцевих органах для тимчасового перекриття автомобільного руху.

6. Налаштуйте маркетингову кампанію

Багато організаторів користуються послугами маркетингових та рекламних агенцій. Але також можна просувати захід самостійно, використовуючи такі канали:

1) Оголошення у соціальних мережах та тематичних сайтах;

2) Включення заходу в усі можливі календарі перегонів;

3) Розміщення плакатів та банерів вздовж потенційного маршруту.

7. Облаштуйте інфраструктуру

Забезпечте майданчик портативними джерелами електроенергії, телефонним зв’язком та інтернетом, щоб мати змогу координувати захід у будь-яких умовах.  Для усунення непередбачуваних проблем, у день проведення заходу перевірте роботу обладнання на місці. Подбайте про витратні матеріали: воду, папір для номерів, медичні бинти, запасні кросівки, футболки тощо.

8. Знайдіть волонтерів

Волонтери можуть надати значну підтримку та частково зняти навантаження з офіційних організаторів заходу. Частину невеликих пробігів повністю організовують волонтери, при цьому до процесу залучають незалежних підрядників, що надають технічну підтримку.

9. Після марафону

Після закінчення заходу обов’язково переконайтеся що всі учасники фінішували та нікому не потрібна допомога. Потім зберіть все, що знаходиться на трасі та приберіть  маркування.

Компанія IKS® надає комплексні послуги з організації марафону будь-якого виду. Також у нас можна взяти в оренду обладнання для технічного супроводу змагань. Для обговорення умов партнерства звертайтесь за консультацією до наших менеджерів.

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi