Competitions

Резервні системи для хронометражу учасників змагань

Час — це критично важливий показник у будь-яких змаганнях. Точна його фіксація забезпечить не тільки справедливість результатів, а й престижність заходу.

Під час проведення важливих змагань можуть використовуватись одночасно кілька систем для хронометражу. Проте необхідно визначити, результати з якої системи вважати офіційними. Комплексне спортивне обладнання для вимірювання часу можна умовно поділити на основне та резервне.

Основний хронометраж часу

Основний хронометраж — це системи фотофінішу, транспондерні системи та ручне вимірювання, що здійснюють безпосередньо судді за допомогою секундоміра.

Фотофініш має точність від 0.001 до 0.0001 с. Ці системи хронометражу зазвичай використовують при невеликій кількості учасників, та на чемпіонатах, коли є вимога забезпечити найбільшу точність фіксації результатів. Транспондерні системи з точністю 0.2 до 0.0004 — зручне рішення при великій кількості спортсменів. Детальніше про електронний хронометраж та інші технології для обслуговування спортивних заходів читайте у статті.

Вищеперелічені системи можна дублювати горизонтально. Наприклад, можна використати 2-3 фотофініші або 2-4 транспондерні системи, а також збільшити кількість суддів.

Джерело: Boston Magazine

Резервне обладнання

Спортивний хронометраж має включати і додаткове обладнання. Воно не виступає заміною основного, а лише допомагає найбільш точно визначити показники. До резервного обладнання відноситься:

  1. Додаткові відеокамери для фотофінішу. Наявність таких камер спрощує хронометраж змагань шляхом пришвидшення обробки загальної картинки, якщо учасники хаотично прикріпили стартові номера.
  2. Відеокамери на старті, фініші та вздовж траси. З їх допомогою організатори вирішують спірні ситуації, обробляють протести, фіксують факти порушення правил, скорочення спортсменом дистанції, випадки неспортивної поведінки тощо.
  3. Резервне електричне живлення. Це — елемент, що відкидає збої або навіть скасування змагань через знеструмлення. Для таких цілей використовують акумулятори або електрогенератори.
  4. Запасні лінії для інтернету. Для якісної роботи передбачається 2-3 ліній для інтернет-з’єднання.
  5. Додаткові вебсайти з результатами — для того, щоб уникнути перевантаження при одночасному вході великої кількості глядачів.
  6. Комп’ютери та сервери. Майте про запас додаткове обладнання на випадок форс-мажорів.
  7. Передбачте резервне копіювання файлів результатів та можливість відновлення інформації з таймінг обладнання при відсутності зв’язку.

Джерело: eventbrite

У компанії IKS® ми використовуємо кілька систем хронометражу та приділяємо особливу увагу забезпеченню організаторів додатковим та резервним обладнанням. У нашому арсеналі:

  • хронометражні системи Race Result;
  • камери фотофінішу FinishLynx;
  • системи відеореєстрації IKS, idLynx, Dahua IP/HDCVI;
  • різноманітні мереживні системи: IKS, Mikrotik, Ubiquiti, Alfa, TP-Link тощо.

Ми готові відповісти на ваші питання та допомогти вам у проведенні змагань різного формату.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi