Competitions

Обладнання для зони старту. Як вибрати стартову систему для змагань (марафон, триатлон, плавання, велоспорт)

Для належного технічного обслуговування зони старту, організатори мають знати види стартових процесів та розуміти їх особливості для різних видів спорту. Сьогодні розберемо, на що слід звертати увагу при виборі стартової системи змагань.

Способи старту в різних видах змагань

Старт може бути одночасним або «хвилями». Наприклад, система може подавати звуковий сигнал кожні три секунди, за якими стартують окремі групи учасників.

Звукову інформацію стартової системи можна вивести на загальні динаміки під час ігор та шоу-перегонів. При цьому спортсменам краще орієнтуватись на світловий сигнал від пістолета, адже швидкість світла більше швидкості звуку.

Джерело: sportsmatik.com

Перед проведенням події, організаторам треба чітко пояснити учасникам спортивного змагання про спосіб оголошення старту. А це, своєю чергою, залежить від виду змагання.

Триатлон

Змагання з триатлону складаються з трьох різних видів спорту: марафону, велоспорту та плавання. Як правило, всі спортсмени  масово стартують в один момент. Найчастіше сигналом для старту є короткий звуковий сигнал або свисток судді.

Біг

В марафонах під час забігів на довгі та середні дистанції спортсмен починає рух із високого старту. Як правило, в марафонах України проводиться загальний масовий старт. Сигналом старту на марафонах вважається постріл пістолета але інколи використовують запуск сигнальної ракети або це може бути постріл з гармати.

Якщо це спринт і змагання починається з низького старту, до системи можна під’єднати систему виміру реакції. Згідно з правилами, реакція не має перевищувати 0.100. Інакше вважається, що спортсмен зробив фальстарт.

Плавання

Змагання з плавання можуть початися кількома способами:

  • З відкритої води. Спортсмени можуть стартувати з однієї лінії, або, при масовому заході, з різних ліній на певній відстані.
  • З платформи. Учасники стрибають у воду відразу після сигналу старту.
  • З окремої доріжки. Коли учасники починають гонку один за одним, за командою судді.

Подаючи старт, суддя може використовувати як звукові, так і візуальні сигнали.

Джерело: World Triathlon

Велоспорт

Велосипедне змагання також може починатись різними способами:

  • одночасний груповий старт;
  • індивідуальний старт з певним інтервалом між спортсменами.
  • старт під час руху, наприклад під час спуску зі схилу.

Аналогічно до вищеперелічених видів змагань, у велоспорті використовуються звукові та візуальні стартові сигнали, що подає суддя.

Спортивне обладнання для старту

Старт можна давати за допомогою ручних засобів. Це може бути пістолет, заряджений патронами, або електронний пристрій, який імітує звук пострілу. Якщо це стартовий пістолет, то до нього кріпиться мікрофон: відлік часу починається від спрацювання мікрофона на звук. Окрім ручних способів старту, організатори користуються електронним обладнанням з автоматичною подачею сигналу.

Електронна система старту FinishLynx. Джерело: finishlynx.com

Працездатність електронної стартової системи на фотофініші перевіряється нульовим пострілом. Різниця між спалахом та спрацюванням датчиків має бути менше 0.001 с.

Розглянемо, яке обладнання може входити до стартової системи змагання:

  1. Автоматизоване фотоелектричне обладнання зі спеціальними датчиками. Датчики встановлені на лінії старту та фіксують момент перетину лінії кожним спортсменом. Час фіксується на комп’ютері.
  2. RFID — система ідентифікації за радіочастотою, використовується для реєстрації проходження спортсмена через певні точки на трасі. Учасникам видаються спеціальні RFID-браслети, за допомогою яких вони відзначаються через певні точки на трасі.
  3. Ультразвукова система з датчиками, що автоматично подають старт. Датчики встановлені на лінії старту та фіксують рух кожного спортсмена.

Для технічної організації зони старту IKS рекомендує звернути уваги на електронне обладнання від FinishLynx. Також користуються популярністю виробники таймінг обладнання Seiko, Omega, Alge, Tag Heuer, або різних аналогів типу Gill, Ultrak.

Перевірка стартового обладнання перед змаганнями

Ми підготували чек-лист, з яким ви триматимете на контролі всі технічні аспекти старту. Тож, до вашої уваги список того, в чому ви маєте впевнитись:

  • Все обладнання на місці та не пошкоджене.
  • Все обладнання правильно встановлене. Наприклад, стартові блоки правильно закріплені та синхронізовані з таймером.
  • Працездатність обладнання протестована.
  • Наявні запасні частини та інструменти.
  • Все обладнання відповідає правилам змагань та безпеки.
  • Персонал знає, як працювати з обладнанням та замінювати запасні частини.

Вибір та тестування стартового обладнання — велика відповідальність. Тому для організації спортивних змагань звертайтесь до професіоналів.

Команда IKS — надійний помічник у вашому спортивному заході. Ми забезпечимо ваші змагання надійною технікою та допоможемо налаштувати всі процеси. Звертайтесь за консультацією.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi