Competitions

Як підібрати обладнання для виміру швидкості на змаганні

Вибір обладнання для виміру швидкості на змаганні — велика відповідальність для організаторів. Точні вимірювання швидкості забезпечують правильне розпізнавання результатів.

Вимірювання швидкості основний критерій для визначення переможця у багатьох змаганнях з легкої атлетики, бігу, стрибків, велоспорту, триатлону. Проте знати швидкість спортсменів на змаганнях потрібно також для наступних цілей:

  • Встановлення рекордів. Судді можуть встановити швидкість подолання спортсменом певної ділянки або дистанції, і порівняти це з попередніми досягненнями.
  • Точність результатів. Сучасні технології вимірювання швидкості допомагають розв’язувати спірні питання на змаганнях та правильно визначати переможців.
  • Аналіз техніки та прогресу. Отримані показники допомагають тренерам аналізувати та покращувати техніку спортсменів у різних фазах руху, оцінити прогрес та ефективність тренувань.

Прилади для вимірювання швидкості дозволяють професійно вести хронометраж будь-якого спортивного змагання.

Види та застосування вимірювачів швидкості

Сьогодні існує безліч видів спортивно-вимірювальної автоматики, які підвищують якість змагання та забезпечують високу точність. Особливо важливими такі технології є для видів спорту з роздільним стартом, таких як легка атлетика, гірські лижі, бобслей.

Швидкість лижника при стрибках з трампліна фіксують спеціальні прибори за допомогою фотопроменів, встановлених на різній відстані від місця відриву або приземлення. Визначити швидкість тенісного або волейбольного м’яча при подачі — неможливо без сучасних фотоелементів.

У змаганнях з бігу швидкість вимірюють за допомогою хронометражних систем, куди входять: бігові стартові блоки, фотофініші, браслети та чіпи, датчики GPS. На марафонських дистанціях використовують радіочастотні ідентифікаційні системи для відстеження швидкості спортсменів під час проходження контрольних точок на дистанції (5, 10, 21 км).

У футболі популярний так званий viper pod — GPS-пристрій, який кожні 15 секунд оновлює дані гравця про пульс, швидкість та дистанцію. Зараз систему застосовують не лише футболісти, а й команди з баскетболу, американського футболу, бейсболу. Для них написані програми, які роблять аналіз з урахуванням нюансів свого виду спорту.

У бейсболі та тенісі середню і максимальну швидкість часто визначають за допомогою технології TRACAB. Це HD-камери, що знімають ігрове поле з різних боків і фіксують кадри з частотою 25 разів на секунду. За час матчу система вимірює координати кожного гравця близько 140 тисяч разів.

Які системи для вимірювання швидкості обрати?

Система RadioSpeed від Microgate

У продажу є широкий спектр моделей обладнання для вимірювання швидкості. IKS рекомендує звернути увагу на бездротову систему для вимірювання та відображення швидкості RadioSpeed італійського виробника Microgate.

Система повністю автоматизована і складається з:

  • цифрового табло MicroTab Master;
  • 2-х фотоелементів Polifemo Radio SF з вбудованим радіопередавачем;
  • 2-х відбивачів;
  • радіоприймача DecRadio SF для підключення до табло;
  • 4 штативів для розміщення фотоелементів;
  • сумки для зручного транспортування.

Комплект простий у використанні та швидко збирається: для автоматичного відображення швидкості достатньо розмістити табло та фотоелементи із вбудованим радіопередавачем. Радіус дії радіосигналу становить 2 км чи 300 м — залежно від типу фотоелементів.

Якщо ви не знаєте, яке саме обладнання вибрати для технічної організації змагання  — звертайтесь до професіоналів. Команда IKS готова допомогти обрати необхідне обладнання та надати в оренду усе необхідне.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi