Competitions

Планування та організація змагань: програма та розклад спортивного заходу

Складання програми та розкладу змагання вимагає від організаторів як загального бачення, так і уваги до деталей. Сьогодні ми розберемо, які фактори варто враховувати при розробці плану спортивного заходу.

Джерело: Sports Metropolis Berlin

Програма змагання може складатися з однієї чи кількох спортивних подій, систематизованих за часом. Кожна подія має свій вид, що визначається за спортивною дисципліною та категорією спортсменів. Наприклад, програма змагання з легкої атлетики може включати події з бігу, стрибків, ходьби та метання, що своєю чергою поділяються за категоріями спортсменів.

Визначте категорії спортсменів

Щоб окреслити кількість подій у програмі змагання, визначте цільову групу спортсменів, а потім поділіть її на категорії. Для цього зверніть увагу на такі фактори:

  1. Стать. Якщо змагання і для чоловіків, і для жінок, то продумайте, чи зможуть вони змагатись одночасно. Якщо вид змішаний, то подій буде менше, і відповідно, програма буде коротшою. Якщо змагання проводяться окремо для кожної статі, то захід розтягнеться у часі.
  1. Вік. Програма змагання може включати окремі події для різних вікових груп. Більшість спортивних заходів обмежуються мінімальним та максимальним віком учасників або конкретними віковими категоріями.
  1. Градація. Розподілення спортсменів залежно від спортивного досвіду допомагає систематизувати загальну програму заходу. Спортсмени різного рівня не можуть змагатись між собою, тому їх треба поділити на окремі категорії, а потім розподілити за подіями.

Оберіть тип змагання

Іноді для того, щоб визначитись з програмою, достатньо обрати тип заходу. Таким чином організатори полегшують собі написання сценарію спортивного змагання, оскільки у кожного типу вже є своя програма «за замовчуванням». Розглянемо три основні види:

Матчі — це змагання між двома чи кількома командами. Вони можуть проводитись практично у будь-який час протягом сезону, залежно від місцевої практики. В матчах присутня одна головна подія та спортсмени однієї категорії. Яскравим прикладом такої програми є футбольний матч між двома командами з однієї ліги.

Відкриті та закриті змагання — це заходи, де основна увага спрямована на особисті виступи окремих спортсменів. Відкриті спортивні змагання не вимагають особливих правил реєстрації. На закриті заходи організатори запрошують персонально кожного учасника. Такі змагання є надзвичайно гнучкими щодо видів та розкладу.

Наприклад, програма відкритого змагання з бігу може складатись з наступних подій: 

  • забіг 1000 м дорослі чоловіки;
  • забіг 1000 м дорослі жінки;
  • забіг 800 м юніори;
  • забіг 600 м юніорки.

Чемпіонати — це захід, який мають право проводити тільки спеціальні керівні органи, наприклад національні чи міжнародні спортивні федерації. Організаторам надається заздалегідь узгоджена програма, що складається з широкого переліку подій. Вона може включати різні дисципліні та залучати спортсменів різних категорій.

Зазвичай чемпіонати проводять протягом одного або декількох днів наприкінці спортивного сезону. Але є й такі, що складаються з різних турнірів та тривають багато місяців.

Варіант переліку подій для одноденної програми чемпіонату на прикладі Чемпіонату світу з кросу 2023:

  • Особиста та командна першість серед дорослих чоловіків (10 км);
  • Особиста та командна першість серед юніорів (8 км);
  • Особиста та командна першість серед дорослих жінок (10 км);
  • Особиста та командна першість серед юніорок (6 км);
  • Змішана естафета (4 кола × 2 км).

Зазвичай, спочатку проходять змагання серед спортсменів менших за віком та нижчих за категорією, потім — серед професіоналів.

Джерело: spain.info

Визначте тривалість та частину дня

Змагання для юних спортсменів проводяться вранці або вдень. Спортивні заходи для дорослих організовуються вдень або ввечері. Змагання, які мають на меті залучити більше глядачів, проводяться ввечері або у вихідні дні. А турніри між спортивними клубами влаштовуються за домовленістю.

Для змагання, яке проводиться вдень,  ідеальна тривалість програми — 2,5-3 години. Вечірні заходи, як правило, займають 2 — 2,5 години.

Складіть розклад

Коли день, час та програма вже обрані, організаторам залишається написати розклад. Він має включати як технічні, та і представницькі аспекти. Технічні аспекти стосуються безпосередньо функціонування заходу. Представницька частина — це презентація змагань, маркетинг та розваги для глядачів.

Команди, що задіяні в технічному та представницькому обслуговуванні, функціонують паралельно. В таблиці ми зібрали основні види діяльності, на які потрібно запланувати час:

Технічні аспекти Представницькі аспекти
Реєстрація Презентація програми змагання
Розстановка обладнання та інших атрибутів змагань Розваги для глядачів (зазвичай під час підготовчих заходів для спортсменів)
Збір та інструктаж спортсменів Презентація учасників
Час для перевірки спортсменів на відповідність правилам Презентація суддів
Перевірка обладнання та інші організаційні моменти Розважальні заходи під час перерви або інтервалів між змаганнями
Підготовка учасників до змагань (розігрів, розстановка по місцях тощо) Програма для глядачів під час проведення змагання
Проведення змагання
Час на додаткові спроби, забіги спортсменів
Підбиття підсумків Оголошення результатів, церемонія нагородження
Час на прибирання та відключення обладнання Додаткові заходи після змагань (якщо такі передбачені)

Звісно, це не весь перелік дій, для яких потрібно відвести час у розкладі змагання. Але ви можете використовувати таблицю як базу та вносити свої корективи.

Команда IKS стане вашим надійним технічним партнером в організації спортивного заходу. Наші фахівці допоможуть скласти програму та розклад таким чином, щоб все пройшло без затримок та збоїв згідно із запланованим графіком. Зв’яжіться з нами, щоб отримати консультацію.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi