Skip to main content
Обладнання для хронометражу

Принципи роботи та використання EDM

Для визначення результатів спортсменів часто недостатньо лише візуального сприйняття. Різниця між першим і другим місцем може становити міліметри чи мілісекунди. EDM (електронне вимірювання відстані) вирішує цю проблему за допомогою точного визначення відстані між двома точками за допомогою лазеру.

Перший прилад такого типу під назвою Geodimeter розробили у Швеції в 1948 році. Сьогодні це стандартний метод вимірювання на багатьох змаганнях.

Сфери застосування EDM

EDM застосовують для вимірювання відстані від точки до точки в багатьох видах спорту:

  • у гольфі система вимірює відстань між гравцем та лункою. Це допомагає гравцям точніше визначати, яку силу та напрямок надати м’ячу, щоб він потрапив у лунку.
  • у крокеті EDM застосовують для вимірювання відстані між крокетними воротами.
  • у стрільбі з лука електронне вимірювання потрібне для з’ясування відстані між стрільбищами та мішенню.
  • у легкій атлетиці команда IKS використовує EDM для вимірювання відстані під час стрибків у довжину, потрійних стрибків та метання списа.

Види EDM

Існує три основних види вимірювальних приладів, в залежності від типу хвиль:

  1. Мікрохвильові прилади або теллурометри (можуть вимірювати відстані до 150 км).
  2. Світлові прилади (можуть вимірювати відстані до 3 км, точність цих приладів коливається від 0,5 мм до 5 мм на км.).
  3. Інфрачервоні дальноміри (можуть вимірювати відстані до 5 км).

Кожен вид має свої переваги та недоліки, і вибір залежить від конкретних потреб та умов використання.

LaserLynx EDM

Принцип роботи EDM

Прибори для електронного вимірювання відстані працюють на основі лазерних або електромагнітних технологій.

Процес вимірювання відстані за допомогою EDM

Прилад EDM випромінює промінь на ціль, який відбивається назад у пристрій. Система вимірює час, який потрібен для того, щоб промінь повернувся назад до приладу. На основі цього визначається відстань від стартової точки до точки приземлення.

Сучасні модернізовані вимірювальні прилади — теодоліти або тахеометри — використовуються для вимірювання кутів та відстаней до 100 кілометрів.

Приклад теодоліта

Теодоліт складається з зорової труби, яка встановлена рухомо в межах двох перпендикулярних осей. Якщо спрямувати телескоп на бажаний об’єкт, кут кожної з цих осей можна виміряти з великою точністю. При цьому дані записуються вручну.

Особливості використання EDM

При роботі з системами EDM важливо враховувати особливості вимірувань у різних спортивних дисциплінах, наприклад:

У стрибках у довжину та потрійних стрибках заміряється відстань від планки до точки приземлення спортсмена.

У метанні списа під час кожен спортсмен метає спис з кола, огородженого сіткою для безпеки.  Відстань вимірюють від центра кола до точки приземлення списа, за виключенням радіуса кола.

На відміну від відео вимірювання відстані, тобто VDM-систем, в EDM немає фотографії стрибка. Прилад фіксує тільки точку, зняту через призму відбивача.

Переваги EDM

EDM має багато переваг у порівнянні з традиційними методами вимірювання відстані в спорті. Це точність (до ±2 мм і ±2 кутових секунд), швидкість і зручність. Впровадження EDM дозволяє зменшити час, необхідний для проведення змагань та уникнути помилок при розрахунках.

Системи EDM передають дані про відстань на будь-який мобільний пристрій чи ноутбук. Для цього використовують програмне забезпечення, наприклад, FieldLynx.

Ці програми дозволяють швидко обмінюватися даними з базами управління, табло, внутрішніми дисплеями та додатками для дикторів у режимі реального часу.

Програмне забезпечення IKS

Команда IKS пішла далі та зробила роботу з EDM ще зручнішою за допомогою власного програмного забезпечення.

Ми маємо декілька розробок, які показують не тільки числові результати спортсменів, а візуалізують карти точок приземлення, як на малюнку нижче.

Програми IKS створюють наочні мапи результатів

Тут представлені результати змагань із метання списа. Наша програма аналізує числа та точки, які фіксує EDM і перетворює їх на 2D-мапу. Таким чином, ми бачимо співвідношення відстаней між точками приземлення списа (20 м, 30м, 40м і т.д.), а також відстань від центра кола.

Наша програма дозволяє порівнювати поточні результати з заданим значенням. Наприклад, на цьому зображені червона дуга з позначенням NR — це рекорд України з метання списа (складає 86 метрів 12 см та належить Олександру П’ятниці.) Завдяки програмі IKS, ми можемо наочно бачити всю картину результатів, і хто зі спортсменів був ближчим до рекордної відмітки.

Таку мапу можна зробити для окремого спортсмена з його результатами: за певний період чи конкретне змагання.

Компанія IKS має досвід роботи з різними видами технічного обладнання, зокрема з EDM-системами. Ми допоможемо підібрати та надамо в оренду всі необхідні прилади для точного вимірювання результатів.

Звертайтеся за консультацією до фахівців IKS — ми з радістю дамо відповіді на всі запитання, організуємо і проведемо ваше змагання на найвищому рівні.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi