Skip to main content
Competitions

Як організувати безпеку та медичне обслуговування на змаганнях

Безпека та медичне обслуговування — один із найважливіших етапів організації будь-якого змагання. Організація заходів безпеки складається з підготовчих заходів (пошук, інструктаж допоміжного персоналу) та роботи безпосередньо в день проведення змагання.

Залежно від конкретних обставин безпека може забезпечуватися спеціальними волонтерами, персоналом стадіону, професійним персоналом служб безпеки або поліцією. На великих чемпіонатах часто залучають всі ці групи.

Основні напрямки у сфері безпеки

На змаганнях потрібно забезпечити контроль у трьох основних напрямках:

  1. Контроль за поведінкою глядачів.

Спеціальні контролери або волонтери мають показати глядачам їхні місця, та слідкувати, щоб ніхто сторонній не потрапив до закритих зон.

  1. Безпека спортсменів і VIP гостей.

Якщо у вашому змаганні беруть участь відомі спортсмени або присутні важливі гості, необхідно забезпечити індивідуальну охорону.

  1. Зони особливого доступу.

Подбайте про те, щоб сторонні особи не проникали в зони обмеженого доступу. Краще поставити на вході декілька охоронців.

Приклад організації зони підтримки спортсменів

До зон, що потребують підвищеного рівня безпеки, відносяться:

  • спортивна арена;
  • зони розминки;
  • кімната збору учасників та місця, в яких спортсмени будуть перебувати після змагання;
  • прес-пойнт;
  • приміщення для медичного та допінг контролю;
  • VIP зони;
  • тренувальні доріжки.

Для створення безпечних умов під час проведення змагання рекомендується залучати професійних охоронців і поліцейських.

Акредитація на змаганнях

Акредитація — це система ідентифікації учасників з метою отримання ними спеціальних привілеїв або права доступу до певних зон.

Система акредитації забезпечує контрольований доступ лише для осіб, яким це необхідно. Це особливо важливо для зон, де проводяться змагання, а також для зон керування та допінг-контролю.

Акредитаційна процедура дозволяє підтвердити легітимність та правомірність присутності осіб на події. Це допомагає виключити небажаний доступ до обмежених зон.

Види акредитацій

Акредитація включає видання спеціальних ідентифікаційних карток, бейджів або браслетів. Найскладніший варіант — ламінована картка з вбудованим у неї захистом або голограмами. Зазвичай на акредитаційних картках вказують прізвище, ім’я, функцію власника, фотографію.

Приклад акредитаційної картки

Медичне обслуговування

Найвищим пріоритетом для організаторів змагань є здоров’я всіх учасників та глядачів. Яким би не був масштаб чи рівень змагання, потрібно подбати про медичне обслуговування належного рівня. Медичну допомогу на змаганнях можуть надавати волонтери, спеціально обладнані медичні центри, професійні лікарі, бригади швидкої допомоги.

Види медичного обслуговування

Медичне обслуговування на змаганнях складається з двох основних частин:

  1. Надання медичної допомоги.

У багатьох країнах ці послуги надаються асоціаціями добровольців або організаціями, що забезпечують невідкладну допомогу. Відповідними навичками також мають володіти офіційні особи змагання та волонтери. Але найкращий варіант — забезпечити присутність лікаря на місці проведення змагань або викликати його за телефоном.

Організатори мають знати, де знаходиться найближча лікарня та інші медичні установи. Важливо розробити план доставки до лікарень у серйозних випадках і призначити відповідальних осіб.

Робота медиків під час екстрених випадків на марафоні в Бостоні

  1. Обслуговування спортсменів.

Залежно від рівня змагання, організатори мають надати спортсменам послуги лікарів, медсестер або масажистів. Як варіант — можна виділити спеціальні зони для відповідного персоналу, який приїжджає на змагання разом зі спортсменами чи командами.

Допінг контроль

Тестування на допінг

На чемпіонатах та більших змаганнях можливі заходи для організації допінг контролю, тобто збору проб.

Організатори мають забезпечити: 

  • робочі приміщення (кімната очікування, робоча кімната та санвузли з обмеженим доступом);
  • напої у закоркованих пляшках;
  • транспорт до місць розміщення персоналу служби допінг контролю, учасників та супроводжуючих осіб.

На великих змаганнях іноді призначають делегата з допінг контролю. Він підтримує зв’язок з організаторами та допомагає у плануванні та здійсненні контролю у цій галузі.

Команда IKS — це спеціалісти з багаторічним досвідом в комплексній організації змагань. Якщо вам потрібен технічний супровід змагання, наша команда готова надати надійну підтримку. Звертайтесь за консультацією.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi