Skip to main content
Competitions

ТОП-8 книг які допоможуть якщо ви займаєтесь організацією змагань

Сьогодні з нами Іван Качківський — засновник компанії IKS, що займається технічним супроводженням спортивних змагань різного масштабу. Іван поділився власною добіркою книг, які щоденно використовуються у професійній діяльності.

Нижче — перелік із 8 спортивних книг для всіх, хто цікавиться організацією змагань та бажає розширити свій спортивний світогляд.

  1. Довідник ІААФ з організації та проведення змагань

Приклад чек-листа для організації змагань

Приклад чек-листа для організації змагань

Цю книгу авторства Біла Гледа та Брайана Роу можна назвати фундаментальною, адже вона допомагає покращити якість легкоатлетичних змагань всіх рівнів: від маленького забігу до міжнародного чемпіонату.

Довідник містить практичні поради, що будуть корисні як новачкам, так і досвідченим організаторам. Автори діляться власним досвідом, який вони здобували та впроваджували протягом своєї спортивної діяльності.

Особливо цінними в цій книзі є чек-лісти наприкінці розділів — що саме й у якому порядку треба робити, готуючись до кожного етапу змагань. Коли ми розробляли стандартизацію процесів в IKS, багато інформації взяли саме звідси.

  1. IAAF Photo Finish Guideline

Цей практичний довідник визначає поняття і роль міжнародного судді з фотофінішу на спортивних змаганнях. У книзі представлені чіткі вказівки щодо обов’язків суддів фотофінішу, а також надані практичні поради щодо організації спортивних змагань міжнародного рівня.

Мені сподобалось, що доволі структуровано подана інформація про те, як встановлювати та налаштовувати фотофініш, яких вимог потрібно дотримуватись. Дуже корисна довідкова інформація, якою ми завжди користуємось.

  1. IAAF Організація пробігів по шосе

Фрагмент з книги «Приклад організації траси марафону»

Цей посібник з організації пробігів допоможе організаторам змагань під час шосейних спортивних подій відповідно до міжнародних стандартів.

На додаток до основних практичних порад, він містить правила IAAF і всю базову інформацію для організації класичних марафонів. Зручно, що є структура та плани з підготовки для змагань різного масштабу.

  1. Суддівство змагань з легкої атлетики (IAAF Centenary Edition)

У книзі описана структура організації суддівства легкоатлетичних змагань з різних дисциплін: бігу, стрибків, метання, багатоборства тощо. А також весь перелік та вимоги до необхідного інвентарю, обладнання та снарядів.

Рекомендую цю книгу як одну з небагатьох, де описана тема практичного досвіду суддівства змагань для суддів.

Фрагмент з книги «Система організаційного комітету змагання»

  1. Маркетинг спорту (Джон Біч, Саймон Чедвік)

Книга про спортивний маркетинг та про те, як розробляти та просувати спортивні продукти. В ній обговорюються особливості спортивних комунікацій, секрети ефективного спонсорства та шляхи створення яскравих спортивних брендів. Також цікаво подані історії успіху та провалів відомих клубів чи окремих спортсменів.

Я рекомендую «Маркетинг спорту» організаторам, маркетологам і всім, хто працює з просуванням спортивних продуктів. Особисто мені цікаво було більше дізнатись, які маркетингові концепції використовують у комерційних та найбагатших видах спорту.

6-7. L’attimo Fuggente – i 75 anni della Federazione Italiana Cronometristi 1921 – 1996, Schraven on short-time measurement 1895

Перші прилади для високоточного вимірювання часу

Ці дві книги про історію приладів для хрометражу та Італійської федерації хронометристів. В них висвітлюється філософія виміру часу, а також надано огляд перших приладів для вимірювання з найбільшою точністю.

На початку XX століття люди жили без годинників, а вже сьогодні на кожному тренуванні застосовується секундомір. Я вважаю, що це унікальна книга про досвід створення та роботу колективу хронометристів. Посібники будуть корисні операторам таймінг систем.

  1. A World History of Sprint Racing

«Всесвітня історія спринту» у двох томах розповідає історії найвідоміших спринтерів світу, починаючи з 1850 року. Книга описує світові спортивні рекорди на коротких дистанціях (100, 200, 400 м), презентує сучасну історію американських спортсменів, досліджує вплив сучасних систем хронометражу на розвиток бігових змагань і проблеми допінгу.

Це справжня енциклопедія спринту, у якій зібрані фотографії, результати, факти та історії найшвидших людей планети.

Видання буде корисним, в першу чергу, для статистиків, як база знань та хронологія. Судді таймінг систем отримають краще розуміння щодо мотивації та мислення спортсменів. Тренери зможуть краще підготувати підопічних до змагань на спринтерських дистанціях та віднайти нові підходи для досягнення рекордів.

Наведений перелік не є вичерпним, але всі 8 книг про спорт дадуть можливість вивчити історію, перейняти досвід та винести цінні уроки для організації власних спортивних подій.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi