Skip to main content
Обладнання для хронометражу

Технічне обладнання для змагання з велоспорту: типи та як обрати

Змагання з велоспорту — це видовищний та захоплюючий захід, особливо, якщо це групова гонка. Він потребує ретельної підготовки та організації. В цій статті розказуємо про основні види технічного обладнання, та що краще обрати для вашого заходу.

Для проведення велозмагань організатори мають подбати про системи старту, фінішу та хронометражу під час змагань. Зупинимось детально на кожному з цих блоків.

Стартові системи

Велосипедні змагання можуть починатись різними способами:

  • одночасний груповий старт;
  • індивідуальний старт з певним інтервалом між спортсменами.
  • старт під час руху, наприклад під час спуску зі схилу.

Аналогічно до вищеперелічених видів змагань, у велоспорті використовуються звукові та візуальні стартові сигнали, які подає суддя за допомогою стартового пістолета.

На змаганнях BMX спортсмени спускаються зі схилу

Коли старт дається автоматично, гальма відпускаються за допомогою електронної системи, що включається одночасно із включенням хронометра. Після фіксації велосипеда в стартовому механізмі включається електронне табло, розташоване перед перегонником, на якому запускається зворотний відлік до старту.

Розглянемо, яке спортивне обладнання може входити до стартової системи велозмагання.

Стартові ворота. Використовують для проведення індивідуальних та командних велогонок і забезпечують старт з місця.

Стартові ворота Pro Gate

Автоматизоване фотоелектричне обладнання зі спеціальними датчиками. Датчики встановлені на лінії старту та фіксують момент перетину лінії кожним спортсменом. Час фіксується на комп’ютері.

Ультразвукова система з датчиками, що автоматично подають старт. Датчики встановлені на лінії старту та фіксують рух кожного спортсмена.

IKS рекомендує звернути уваги на електронне обладнання від FinishLynx. Також користуються популярністю виробники таймінг обладнання Seiko, Omega, Alge, Tag Heuer, або різних аналогів типу Gill, Ultrak.

Системи хронометражу для велозмагань

У велосипедних змаганнях, де стартують одночасно кілька учасників, важливо точно вимірювати час кожного спортсмена. Для цього використовують активні транспондерні системи. Їх розміщують збоку від фінішних арок — щоб не заважати руху спортсменів на високій швидкості.

High Gain Antenna

Антена для безбар’єрних фінішних ліній, що монтується вертикально. Ідеально підходить для масових шосейних велосипедних заходів.

Активний декодер RaceResult

Активна система RaceResult найкраще підходить для спортивних змагань з велоспорту. Її переваги — висока точність та багаторазове використання. Для виявлення транспондерів застосовують просту дротяну петлю, що приклеюють скотчем до фінішу або закопують у землю.

Транспондери для учасників

Chip Race Number — одноразові транспондери, що кріпляться на номер спортсмена, велосипед або велошолом. На велозмаганнях краще використовувати активну чіпову систему для надійності під час високої швидкості руху спортсменів.

Активні чіпи для учасників

Система RFID

Для автоматичної ідентифікації номерів учасників організатори використовують систему RFID за радіочастотами. Учасникам видаються спеціальні RFID-браслети, за допомогою яких вони відзначаються через певні точки на трасі.

Електронний блок транспордерної системи

Фотофініш

У велозмаганнях при великій кількості спортсменів, що рухаються на великій швидкості, важливо точно визначити порядок фінішування.

Для уникнення плутанини в результатах у кінці дистанції встановлюються системи фотофінішу, що завдяки оптичній фіксації надають дані про перетин фінішної лінії з точністю до мілісекунди та навіть вище.

Високошвидкісна професійна кольорова камера фотофінішу Lynx

 Система фіксує перетин лінії фінішу камерою з вертикальним розрізом, встановлюється на продовженні лінії фінішу та створює безперервну «картинку». Картинка складається з понад 1000 кадрів на секунду.

Візуалізація фінішу декількох учасників за допомогою камери

Табло для відображення результатів

Різні види спортивних екранів

Для показу результатів гонки учасникам та глядачам використовують екрани та інформаційні табло. У переліку обладнання IKS є одно/двосторонні одноколірні LED екрани (96х32см) на арку чи штатив, якими можна керувати через програму. З їхньою допомогою організатори зможуть виводити інформацію про фінішуючих на екран.

Також в нашому арсеналі лічильники кіл з тристороннім одноколірним LED екраном (32х16см), якими можна керувати з пульта або через програму.

Для керування інформаційним обладнанням ми розробили власне програмне забезпечення, що виводить на екран рекламу та результати учасників. Програмне забезпечення та форми звітів можуть відрізнятись для індивідуальних та командних велогонок.

IKS — надійний помічник вашого велозмагання

Вибір та тестування технічного обладнання для велоспорту в Україні — велика відповідальність. Залежно від типу та масштабів гонки, вам можуть знадобитись додаткові елементи. Тому для організації спортивних змагань звертайтесь до професіоналів.

Компанія IKS має можливість надати в оренду наступне обладнання:

  • системи RACE RESULT;
  • системи відеореєстрації;
  • табло, екрани, LED годинники власної розробки;
  • камери фотофінішу FinishLynx;
  • мережеве обладнання;
  • технічний інвентар для спортивних заходів.

Забезпечимо ваші велозмагання надійною технікою та допоможемо налаштувати всі процеси. Звертайтесь за консультацією.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi