Skip to main content
Competitions

Розвінчуємо 5 найпопулярніших міфів про біг

Біг вважається однією з найпопулярніших форм фізичної активності завдяки своїй доступності та простоті. Проте, навколо цього виду спорту існує чимало міфів, які можуть відлякувати новачків або вводити в оману досвідчених бігунів. Сьогодні розглянемо та розвінчаємо п’ять з них.

Міф 1. Біг шкодить колінним суглобам

У 2008 році вчені зі Стенфордського університету з’ясували, що за 18 років стан колінних суглобів у бігунів і тих, хто не займається бігом, погіршується однаково. Тобто у групі бігунів випадків остеоартриту колінного суглоба не більше, ніж у контрольній групі. 

Це означає, що біг не має більшого негативного впливу на коліна, ніж інші види діяльності або навіть повна відсутність активності.

Навантаження на колінний суглоб під час бігу приблизно дорівнює чотирикратній вазі вашого тіла

Міф 2. Перед бігом обов’язково потрібно розтягуватися

Розігріватися перед бігом однозначно потрібно, але при цьому не обов’язково включати в розминку елементи розтягування. Оскільки після вправ зі статичного стретчингу зменшується здатність нервової системи активувати м’язові волокна. Як наслідок, знижується жорсткість м’язів гомілки та ахіллового сухожилля, що підвищує ризик травм та енерговитрати при бігу. 

Динамічні розігрівальні вправи, такі як махи ногами або біг на місці, краще підготують м’язи та суглоби до бігу, збільшуючи кровообіг та гнучкість.

Не практикуйте стретчинг безпосередньо перед бігом

Міф 3. Чим легші кросівки, тим більша швидкість бігу людини

Легкість не додає швидкості, якщо мова йде про кросівки. Адже, товста підошва відрізняється від тонкої всього лиш на 100 грамів, і ці грами аж ніяк не мають суттєвого впливу. Головне, щоб кросівки були зручними та забезпечували належну підтримку для стопи. 

Для початку достатньо вибрати просто зручне взуття, бажано з високою п’ятою, щоб гасилися удари об поверхню. І в результаті ви побачите, що регулярні, правильні тренування без травм поступово призведуть до збільшення швидкості бігу. 

Легке взуття може підвищити продуктивність у деяких випадках, але комфорт і підтримка мають бути на першому місці при виборі кросівок

Міф 4. Швидше — завжди краще! 

Побутує думка, що прогрес досягається тільки через біль, перевтому, залізну силу волі та роботу на знос. Але це скоріше дорога до перетренованості, травм та втрати мотивації. 

Справжній двигун прогресу — це інтервальний біг, тобто різновид кардіотренування, що передбачає зміну від бігу у повільному темпі до швидкого і навпаки на різних дистанціях. Такі тренування покращують здатність організму виводити молочну кислоту з м’язів, що своєю чергою призводить до збільшення швидкості бігу людини. 

Біг на великі дистанції на низькій швидкості сприяє витривалості та відновленню, інтенсивний короткий спринт розвиває швидкість та силу

Міф 5. Біг у холодну пору спричинить застуду

Коли краще бігати, при палючому сонці чи справжній холоднечі? Та чи взагалі погодні умови впливають на ефективність тренувань і здоров’я спортсмена? 

Наукових доказів того, що біг у холодну погоду збільшує ризик захворювань, немає. Головне — правильно одягатися, щоб уникнути переохолодження та втрати тепла. Біг у холодну пору може навіть покращити імунну систему, якщо дотримуватися помірності та враховувати особисті межі.

Команда IKS постійно стоїть на варті правдивої інформації щодо занять спортом, тому слідкуйте за актуальними статтями у блозі на нашому сайті. Також ми регулярно висвітлюємо новини спорту в Україні та світі, оновлюємо рейтинги спортсменів, робимо огляди подій. 

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi