Skip to main content
Обладнання для хронометражу

Організація змагань з плавання: основні види технічного обладнання

Змагання зі спортивного плавання — це видовищний та захоплюючий захід, особливо, якщо це чемпіонат. Він потребує ретельної підготовки та організації. В цій статті розказуємо про основні види технічного обладнання, та що краще обрати для вашого заходу.

Роль технічного обладнання на змаганнях

 Для змагань з плавання використовують різноманітне устаткування, яке забезпечує точність результатів. До такого обладнання належать: стартові блоки, плавальні доріжки, датчики, радіомаяки, табло, годинники та часоміри.

Всі ці пристрої допомагають визначити переможців і зафіксувати нові рекорди.  Залежно від рівня змагань та доступних ресурсів, можуть бути використані й інші технічні засоби.

Системи суддівства та хронометражу

Система суддівства та хронометражу для плавання

Основне завдання системи суддівства та хронометражу — це фіксація та збирання даних, їх обробка та оперативне виведення на табло під час змагань.

Системи хронометражу бувають двох типів: автоматичні та напівавтоматичні.  Автоматичні системи встановлюють для проведення міжнародних змагань. Напівавтоматичну систему використовують на змаганнях меншого рівня та як допоміжний інструмент під час тренувань.

Системи хронометражу для плавання включають наступні компоненти:

  • хронометр;
  • термопринтер для друку технічних протоколів;
  • гучномовці для посилення стартових команд;
  • комутаційні блоки для підключення кнопок суддів хронометричних датчиків фальстарту, сенсорних панелей;
  • фінішні сенсорні панелі, візок для зберігання та транспортування фінішних панелей;
  • стартові тумби;
  • стартовий пристрій зі спалахом та гучномовцем;
  • табло результатів або повноцінний відеоекран для басейну;
  • комплект кабелів для підключення.

Залежно від категорії спортивних змагань комплектація систем суддівства може значно відрізнятись. Розглянемо детальніше основні компоненти.

Стартовий пристрій

Під час змагань з плавання найчастіше використовують акустичний стартовий пристрій для подачі сигналу з електронним керуванням. Також може застосовуватися стартовий пістолет.

Приклад стартового приладу з пістолетом

На міжнародних змаганнях додатково встановлюють стартовий блок з датчиком фальстарту. При спуску курка пістолета лунає стартовий сигнал зі звукового блоку, спрацьовує спалах пістолета і зовнішня лампа-спалах (опція для тих, хто погано чує). З цього моменту починається відлік часу.

Приклад стартового блоку з датчиком фальстарту

Контактна панель фінішу

Приклади фінішних панелей для басейну

Фінішна панель використовується для автоматичної реєстрації результатів спортсменів. Контактні панелі розміщують на стартовій та поворотній сторонах басейну. Панелі фіксують дотик плавців і відправляють сигнал у системний таймер.

Основа фінішної панелі виконана з нержавіючої сталі. Активна область виготовлена зі спеціального пластику. А верхній край покритий гумою для захисту від травм. Для зберігання та транспортування фінішних панелей використовують спеціальний візок.

Центральний процесор чи контролер

Приклади електронного процесора для управління змаганнями

Контролер-хронометр або центральний процесор — головний елемент системи суддівства та хронометражу. Зв’язує між собою всі інші елементи системи з програмним забезпеченням.

Головний блок системи хронометражу збирає та обробляє дані, отримані від пристроїв системи під час старту, розвороту плавця та фінішу. Таймер виводить результати на принтер, відеотабло та передає на монітор.

Головний процесор з вбудованою пам’яттю зберігає всі дані до тих пір, поки вони не будуть передані на керуючий комп’ютер. Крім того, хронометр має акумуляторну батарею на випадок збою електроживлення.

Інформаційні табло

Мобільне табло для басейну

Мобільні табло для плавання застосовують для виведення результатів запливу. Складаються з модулів, кількість яких дорівнює кількості доріжок басейну.

Інформаційні табло бувають цифрові та алфавітно-цифрові. Згідно з рекомендацією міжнародної федерації плавання (FINA), для більшості басейнів використовується табло з висотою символу 25 см.

Технічна організація від IKS

Для обслуговування змагань з плавання команда IKS має технічне та програмне обладнання власного та світового виробництва. Це:

  • система фотофінішу з камерою;
  • електронний стартовий пістолет зі спалахом;
  • мегафон;
  • відеокамери;
  • годинник IKS;
  • система статистики IKS RANK.
  Про те, як відбувається технічна організації змагання з плавання на практиці, ми розповідали на прикладі чемпіонату з акватлону Вінницької області.

Для подання старту ми застосовуємо електронний пістолет зі спалахом. Для фіксації фінішу використовуємо годинник та системи фотофінішу. Камери фотофінішу знімають момент перетину фінішної лінії з частотою 1000 кадрів на секунду, а потім передають фотографії на комп’ютер, де спеціальне програмне забезпечення дозволяє точно визначити час кожного спортсмена.

Для вирішення можливих суперечок на етапі визначення результатів, ми встановлюємо відеокамери по периметру басейна та здійснюємо відеозапис всіх запливів.

Відео-рефері IKS

Дані спортсменів вносимо у власну базу результатів IKS RANK. Таким чином, кожен спортсмен чемпіонату зможе відслідковувати як свої результати, так і показники суперників.

Якщо ви шукаєте технічного організатора спортивного заходу, звертайтесь до нас за консультацією. Команда IKS готова відповісти на всі запитання. Ми маємо досвід з обслуговування змагань з плавання різних рівнів, акватлону та тріатлону. Допоможемо вибрати необхідне обладнання та надати в оренду усе необхідне.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi