Skip to main content
Competitions

Дитячі спортивні змагання: особливості організації

Спортивні змагання для дітей — прекрасна можливість залучити до спорту молоде покоління. Показати, що це не лише корисно, а й цікаво. Для дитини це чудова нагода проявити себе, здобути першу перемогу та отримати заслужену медаль на фініші.

Раніше ми вже писали про організацію марафонів загалом, сьогодні ж зупинимось на особливостях і основних проблемах організації спортивних змагань для дітей.

Види дитячих змагань

Командні види спорту найкраще згуртовують учасників

В залежності від мети, спортивні змагання для дітей поділяються на:

  • командні змагання (спартакіади, турніри, чемпіонати);
  • сімейні змагання (команди учасників складаються з батьків та дітей); особисті першості;
  • спортивні конкурси.

Спорт для дітей повинен мотивувати і заохочувати їх до активності та досягнень. Враховуючи ці особливості, важливо мати чіткий план, команду організаторів та волонтерів, а також забезпечити відповідну комунікацію та співпрацю з усіма сторонами.

Основні етапи організації дитячих спортивних змагань

Організація змагання для дітей подібна до проведення дорослих забігів і складається з 3 основних етапів:

  1. Організаційно-підготовчий етап.

На першому етапі вирішуються наступні задачі:

  • визначте цілі та задачі змагань;
  • складіть календарний план, положення про змагання;
  • сплануйте технічну частину змагань;
  • облаштуйте місце проведення, монтаж обладнання.

Залежно від обраного виду заходу підбирається зручне місце: спортзал, дитячий центр, футбольне пол, пляж або парк.

  1. Проведення змагань.

Основні задачі даного етапу: провести офіційне відкриття змагань з урахуванням складеної програми і нагородити переможців. Якщо ви плануєте витратити на захід понад 2 години, подумайте про харчування та воду для учасників. Це може бути повноцінне харчування або здоровий перекус овочами та фруктами.

Нагородження переможців — заключний етап проведення змагань

Дитячі змагання повинні бути святом для учасників і глядачів. Відкриття і закриття свята краще провести в урочистій атмосфері. Для цього вам може знадобитись ведучий.

Особливості організації дитячих забігів

Дитячі змагання мають проходити в ігровій і розважальній атмосфері

Організація дитячих змагань може бути складнішою за проведення звичайного забігу для дорослих, тому що діти мають свої особливості і не мають досвіду. Дитячі змагання відрізняються від дорослих за кількома основними аспектами. Серед них:

Організація змагального процесу. Основні складнощі пов’язані з великою кількістю дітей. Особливо, якщо це масовий старт. Діти, в міру своїх вікових особливостей, ведуть себе дуже активно і не можуть довго концентруватися на одній справі. Тому завдання організаторів — підтримувати порядок і сувору організацію.

Процес реєстрації, старту, фінішу. Важливо поділити всіх учасників за віком та статтю. В ідеалі — організувати окремий забіг для кожного року народження. Тоді діти будуть змагатися з іншими дітьми свого віку в рівних і максимально безпечних умовах. Дистанції також мають бути коротшими за дорослі забіги. Наприклад, на 100 чи 500 метрів.

Комунікація з батьками може бути викликом. Деякі діти мають активний темперамент і тому завдання організаторів — не допустити штовханини під час старту та фінішу. Діти можуть впасти та травмуватися. Як наслідок — зіпсований настрій, скандали з батьками, а іноді — й судові позови.

Правила та обмеження. Дитячі змагання передбачають спеціальні правила та обмеження, щоб забезпечити безпеку та захист дітей. Оскільки у наймолодших учасників немає досвіду, то і технічно змагання повинні бути простими і зрозумілими.

Техніка безпеки. Обов’язково подумайте про безпеку дітей. Не пропонуйте ризиковані завдання, розраховані для дітей старшого віку. Для обслуговування дитячих спортивних змагань призначається лікар і інший медичний персонал. Якщо є можливість — запросіть бригаду швидкої допомоги.

На змаганнях мають чергувати медики

Система суддівства та визначення результатів. Суддівство дитячих змагань вимагає чіткості та суворої організації. Потрібно провести інструктаж перед стартом і роз’яснити правила всім учасникам. Для визначення результатів потрібно зробити окрему базу учасників із зазначенням чіткого порядку старту різних вікових груп, послідовності забігів тощо.

Атмосфера та організація. Дитячі змагання мають проходити в ігровій і розважальній атмосфері, з музикою, іграми та іншими розвагами. Потрібно забезпечити всіх учасників заохочувальними призами, а переможців — цінними подарунками. Організаторам також слід подбати про медичну допомогу та харчування, щоб забезпечити комфорт та безпеку дітей.

  1. Заключний етап.

Змагання завершуються збором інвентаря та обладнання. На цьому етапі також потрібно зібрати технічну документацію про змагання: заявки, картки учасників, протоколи старту і фінішу.

Важливим чинником для чіткої організації та проведення змагань є його аналіз і підбивання підсумків. Це допоможе врахувати недоліки та не допустити помилки в майбутньому.

Про технічну організацію дитячого змагання ми вже розповідали на прикладі спортивної гри «Хто перший» в Києві.

Отримуйте незабутні спогади, яскраві емоції, адже дитячі старти — це активний відпочинок всією родиною та можливість поділити радість перемоги разом.

Якщо ви шукаєте технічного організатора дитячого спортивного заходу, команда IKS надасть всі послуги з обслуговування змагань різних видів. Крім того, ми можемо допомогти обрати обладнання та надати в оренду усе необхідне — звертайтесь за консультацією.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi