Skip to main content
Кейси

Кейс: Технічна підтримка Чемпіонатів України з бігу на 48/24/12 годин у Вінниці

Щорічно до Дня Конституції у Вінниці відбуваються чемпіонати України з бігу на 48/24/12 годин. Ці ультра марафонські змагання організовують Вінницька обласна громадська організація «Марафонська команда Шрі Чинмоя» за підтримки Вінницької міської ради, Федерації легкої атлетики Україні та Федерації легкої атлетики Вінницької області.

 

Історія ультрамарафонів

​​Багатоденні пробіги поділяються на 2 види: біг на час і біг на відстань. До перших відносяться пробіги на 24, 48 годин, 6 та 10 днів. Особливістю таких забігів є те, що з якою швидкістю ви б не бігли, по закінченню часу пробіг завершується. До других — всі, де є фіксована дистанція, яку треба пробігти. Наприклад, 3100 миль — найдовший сертифікований пробіг у світі.

Перше змагання з бігу на довгі дистанції відбулося більш ніж 100 років тому. Едвард Мейсон пройшов 1326 миль від Портленда до Чикаго за 25 днів. І вже у 1870 році 75 тисяч глядачів вітали учасників 6-денної ходьби в США, яка почала називатися Чемпіонатом світу на довгі дистанції. У 1996 році Марафонська команда Шрі Чинмоя вперше організувала десятиденний пробіг «Самоперевершення» під Нью-Йорком.

Спочатку умови, які запропонували учасникам багатоденних пробігів, розкритикували. Спортсмени бігали по колу в 1 милю і не було передбачено ніяких грошових винагород переможцям. Зараз біг по невеликому колу — прийнятний світовий стандарт. Виявилось, що так набагато зручніше обслуговувати бігунів, і вирішувати питання відновлення з харчуванням, відпочинком і масажем.

Про захід

Учасники самостійно контролюють свою активність та відпочинок під час ультрамарафону

Під час Чемпіонату України учасники бігали по колу довжиною 1356,5 метрів на території Центрального парку Вінниці за різні проміжки часу: 48, 24, 12, 6 годин. Також можна було взяти участь у форматі естафети на 48 годин. Перемагає той, хто пробіжить більшу відстань за відведений час.

За цей час спортсменам не забороняється нічого: вони можуть бігти, можуть йти пішки, сходити в душ, на масаж, можуть їсти, пити і спати. Бігун самостійно контролює сили, розраховує потрібний темп, час відпочинку й активності.

У 2021 році у змаганнях із 48-годинного бігу переміг закарпатець Андрій Ткачук із результатом 435,446 км. Він встановив новий рекорд України та показав другий у світі результат за всю історію дводобового бігу.

З повними результатами Чемпіонату України з 48 годинного бігу можна ознайомитися за посиланням. Результати Чемпіонату України з 12 та 24 годинного бігу можна подивитися тут.

Переможець Чемпіонату України із 48-годинного бігу у 2021 році Андрій Ткачук

Технічне обслуговування змагання

Організація і підрахунок часу та відстані на змаганнях, які тривають кілька днів, потребує зусиль команди та спеціального обладнання. Організатори перших Чемпіонатів України з ультрамарафонів залучали по 4-5 лічильних комісій, які вручну рахували час і кілометраж 3-4 години. Що було дуже незручно і не завжди точно.

Чіпова система, яку запровадила команда IKS, спростила підрахунки кіл спортсменів і зменшила кількість помилок. Кола автоматично фіксувались в системі, що дозволило в режимі реального часу збирати результати з проміжних точок і показувати їх на екрані та телевізорі. Завдяки чому і спортсмени, і судді контролюють час і відстань кожного учасника.

Основний перелік обладнання, який ми використали для технічної підтримки змагання, був таким:

  • стартова система з гучномовцем;
  • чіпова система для контролю часу і відстані;
  • програмне забезпечення IKS;
  • лічильник кіл IKS;
  • камери відеоспостереження;
  • блоки живлення, антени, модулі для прийому та відправлення даних та процесор;
  • програмне забезпечення для виводу даних на екран.

Для фіксування відстані замість 3-4 людей тепер потрібен всього один технічний спеціаліст: станція автоматично записує та передає інформацію про те, хто і коли перетнув чекпоінт.

Відеоспостереження змагань

Під час забігів трапляються спірні ситуації, коли доводиться втручатися арбітрам чи суддям: наприклад, коли чіпи ламаються, відбуваються збої в системі або якщо хтось вирішив скоротити коло. Це не рідкість під час ультрамафонів, тому що більшість з них відбувається вночі.

Саме тому компанія IKS використовує відеофіксацію паралельно з чіповою системою. Це допомагає уникнути спірних ситуацій під час встановлення точних результатів змагань.

26 серпня, відбувся Чемпіонат Вінницької області з легкої атлетики з 6 та 12 годинного бігу, дізнатись результати забігу в Календарі змагань IKS.

Якщо вам потрібні хронометражні системи для змагань з бігу на будь-які дистанції, компанія IKS професійно налаштує все обладнання та організує інші технічні питання. Ми також надамо обладнання для проведення спортивних заходів в оренду. За подробицями звертайтесь до наших менеджерів.
Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi