Skip to main content
Competitions

BMW Berlin Marathon: від паркового забігу до найшвидшого марафону планети

У світі бігу безліч стартів: від кількох метрів до тисяч кілометрів, від стадіонів до гірських вершин. Але найпопулярнішою серією марафонів вже кілька років залишається World Marathon Majors — шість головних забігів світу, які збирають сотні тисяч учасників, уболівальників та доларів на благодійність. Берлінський марафон — один із них. Розповідаємо в цій статті історію марафону, рекорди траси та умови участі.

Історія Берлінського марафону

Гонка була заснована в 1974 році берлінським пекарем Хорстом Мільде, який поєднував свою пристрасть до бігу з сімейним кондитерським бізнесом. У його першому марафоні фінішували 244 особи, з них лише 10 жінок. Переможці тоді показали скромний результат 2:44:53 серед чоловіків та 3:22:01 серед жінок.

Перший переможець Берлінського марафону — Ґюнтер Халлас

З того часу захід перетворився на один із найвідоміших і найпрестижніших марафонів світу, в якому бере участь 45 тисяч бігунів. У 2006 році Берлінський марафон приєднався до World Marathon Majors — шести найбільших забігів світу.

Після об’єднання Німеччини у жовтні 1990 року траса Берлінського марафону вперше пройшла через Бранденбурзькі ворота до східної частини Берліна. Таким чином, марафон став символом свободи.

1990 року у забігу взяло участь понад 25 тисяч спортсменів

Світові рекорди, встановлені на трасі

За весь час свого існування Берлінський марафон бачив 12 світових рекордів, у тому числі й діючий досі. Ось повний перелік:

Еліуд Кіпчоге  встановлює свій перший світовий рекорд у Берліні у 2018 році

Маршрут Берлінського марафону

Мальовничість, швидкість і рівність — три головні слова, які ідеально описують берлінську трасу. Трек у 42,2 км проходить через історичну частину Берліна з практично ідеальним асфальтом. Берлін — офіційно найплоскіший і найшвидший з усіх мейджорів.

Покриття, яким проходить марафон у Берліні, немає великих перепадів за висотою. Максимальний показник сягає 40 м.

Ось ще кілька причин, які роблять Берлінський марафон привабливим для топових спортсменів світу:

  1. Оптимальна для встановлення рекордів погода. Температура в Берліні в день марафону не підіймається вище 20 градусів, завжди сонячно.
  2. Ідеально рівний, «німецький» асфальт. Сам Берлін знаходиться на рівнині, і, крім того, перепад висот трасою практично відсутній — всього близько 40 м.
  3. Траса Берлінського марафону сертифікована і тому тут реєструють світові рекорди швидкості проходження дистанції.
  4. Колосальна підтримка вболівальників на кожному кілометрі траси.
  5. Великі «призові». Призовий фонд забігу складає тисячі доларів. Тільки 500 тисяч доларів передбачено і жінкам, і чоловікам за загальну перемогу в особистому заліку.

Стартує марафон біля Бранденбурзьких воріт та завершується фінішем на проспекті Карла-Шульца. З п’ятого кілометра кожні 4-7 км розташовані пункти гідратації, а з дев’ятого кілометра кожні 6 км знаходяться точки харчування. Ліміт часу — 6 годин 15 хвилин.

Маршрут BMW Berlin Marathon

7 цікавих фактів про Берлінський марафон

Після першого Берлінського марафону у 1974 році, світовий рекорд у чоловічому марафоні було оновлено 16 разів. Сім разів це сталося у Берліні — більше, ніж будь-якому іншому марафоні у світі. Нижче ще 7 цікавих фактів про марафон:

  • Лише одна людина покращила світовий рекорд у Берліні двічі. Ефіопський марафонець Хайле Гебрісілассе зробив це поспіль — за 2:04:26 у 2007 році та за 2:03:59 у 2008 році.
  • Лише чотири людини в історії виграли Берлінський марафон понад одного разу поспіль:
    • У 1979 та 1980 роках Інго Сенсбург завершив перший дубль;
    • у 1987-1988 роках — Сулейман Ньямбуї;
    • з 2006 по 2009 (4 рази поспіль!) залишався непереможним Хайле Гебрісілассе;
    • у 2010 та 2011 роках — Патрік Макау.
  • Чотирнадцять разів спортсменки з Німеччини вигравали жіночу гонку —  більше ніж будь-яка інша країна.
  • Тричі «героїнями» марафону ставали Ютта геть Хаасе, Ута Піппіг та ефіопка Аберу Кебеде.
  • У 2018 році на всі заходи Берлінського марафону зареєструвалися близько 70 000 осіб із 133 країн.
  • В організації марафону беруть участь 6000 волонтерів, понад 1000 поліцейських та 650 медпрацівників.
  • Пряму трансляцію Берлінського марафону дивляться у 150 країнах світу.

Скасовувався забіг лише один раз — 2020 року через епідемію коронавірусу

Реєстрація на Берлінський марафон

Берлінський марафон традиційно відбувається в останню неділю вересня. Цього року забіг пройде 23 вересня.

Потрапити на марафон у Берліні можливо кількома способами:

  1. Реєстрація як fast runner. Спортсмен має надати сертифікат про успішне подолання марафону, сертифікованого AIMS. В Україні лише Київський та Білоцерківські марафони мають відповідну сертифікацію.
  2. Реєстрація від благодійного партнера або туристичного оператора. Благодійність передбачає внесення пожертв до однієї з організацій, вказаних на сайті. Сума внеску має становити не менше 900 євро. 
  3. Виграш у лотереї. Розіграш слотів на марафон-2023 пройшов у грудні 2022 року. Лотерея наступного забігу відкриється незабаром після нинішньої події.

Вартість участі у Берлінському марафоні складає 165 євро за одного учасника, що робить його одним з найбюджетніших мейджорів.

Знайти результати забігу можна буде в Календарі спортивних змагань від IKS. Ми збираємо всю інформацію про минулі та майбутні спортивні заходи, спортсменів та спортивні клуби, починаючи з 1928 року.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi