Skip to main content
Competitions

Марафон Чикаго: ключові факти про один з найпрестижніших забігів світу

Чиказький марафон — один із найпрестижніших марафонів світу. Він входить у серію World Marathon Majors і має золотий статус за класифікацією World Athletics. Марафон проводиться восени, у першу неділю жовтня. У 2023 році забіг відбудеться 8 жовтня.

Це прекрасний час для того, щоб насолодитися осінньою природою під час бігу. Чиказький марафон вважається одним з найбільш швидких і легких серед усіх мейджорів. Він славиться високою конкуренцією суперників і великою кількістю професійних спортсменів-учасників. Продовжуємо знайомити вас з шестіркою найбільших марафонів світу. У цій статті зібрали цікаві факти про Чиказький марафон.

Історія забігу

Джозеф Нзау на марафоні Чикаго 1983 року

Перший марафон у Чикаго провели у 1977 році, на старт вийшло 4 тисячі учасників. Відтоді марафон виріс до 45 тисяч учасників. Хоча бажаючих — в рази більше.

Забіг не проводили двічі в історії — у 1987 році, через відсутність спонсора та можливість зібрати призовий фонд і запросити елітних бігунів. Замість марафону тоді відбувся напівмарафон. З 2009 року у марафону новий титульний спонсор — Bank of America. У 2020 році Чиказький марафон скасували через ситуацію з коронавірусом.

Траса забігу

Траса Bank of America Chicago Marathon 6 разів перетинає річку Чикаго

Маршрут Чиказького марафону проходить центром міста, через усі 29 районів. Тому його сміливо можна поєднувати з екскурсійною програмою — можна побачити ключові пам’ятки.

Швидка траса в одне коло без набору висоти починається і закінчується у найбільшому парку міста — Грант Парку. Погода в Чикаго в жовтні ще досить комфортна для бігу в легкій майці і шортах. Ліміт часу — 6,5 годин.

Результати Чиказького марафону в 2022 році можна переглянути в Календарі змагань України та світу від IKS

Рекорди марафону

Рівний рельєф траси сприяє високій швидкості. П’ять разів за всю історію марафону встановлювали світові рекорди:

Рекорд траси у 2:03.45 належить відомому бігуну Денісу Кіметто, колишньому володарю світового рекорду в марафоні. Крім того, Халід Ханнучі перемагав марафон чотири рази, двічі як марокканець і два рази — вже з громадянством США.

Цікаві факти

  • За історію марафону було чотири летальні випадки протягом 1998 — 2007 років.
  • 9 жовтня 201 року 27-річна Ембер Міллер народила доньку Джун одразу після її фінішу на марафоні. Перебуваючи на терміні 38 тижнів і 5 днів учасниця подолала 42 км за 6:25:50.
  • На пунктах харчування для бігунів щороку готують близько 75 тисяч бананів та майже 300 тисяч літрів води.
  • Протягом перших шести років проведення марафон в Чикаго вигравали виключно громадяни США.
  • Перший іноземець став переможцем забігу у 1983 році — 16 жовтня кенієць Джозеф Нзау завершив дистанцію за 2:09:44.
  • Найспекотніший день в історії Чиказького марафону стався у 2007 році, коли температура повітря перевищила 30 градусів. Найхолодніший — у 1988. Тоді термометри показували близько нуля градусів.
Раніше ми писали, як потрапити на Берлінський марафон. Про особливості та ключові факти забігу читайте тут

Як потрапити на Чиказький марафон

Є 5 основних способів пробігти 42 км у Місті вітрів:

Кваліфікаційні стандарти

Раніше для отримання гарантованого слота на Чиказький марафон чоловікам треба було пробігти марафон швидше ніж за 3:15:00, а жінкам вибігти з 3:45:00 незалежно від віку. З 2018 року організатори запровадили кваліфікаційний час за віковими категоріями.

Кваліфікаційні стандарти на марафон у Чикаго

Лотерея

Проводиться в кінці жовтня — на початку листопада року, що передує марафону. Участь у лотереї безкоштовна, вартість реєстрації оплачують лише ті, хто виграв: вона буде автоматично списана з банківської картки, зазначеної в заявці. Вартість участі: $195 для резидентів США, $220 для іноземців.

Програма благодійності

Потрібно зібрати певну суму для одного з благодійних фондів офіційних партнерів марафону. Мінімальні суми збору відрізняються залежно від фонду, в середньому це $1000–1500.

Туроператори

Є можливість купити тур на марафон у одного з офіційних туроператорів. Вартість стартує від $3000.

Почесні фінішери

Гарантоване право на участь мають 5-кратні фінішери марафону за останні 10 років, а також 4-кратні фінішери гонки Bank of America Shamrock Shuffle 8K.

Уже в цю неділю, 8 жовтня, IKS буде слідкувати за другим мейджором 2023 року разом з 2 мільйонами живих глядачів в Чикаго. Приєднуйтесь, щоб першими дізнатися про результати гонки.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi