Skip to main content
Competitions

Історія марафону: яка дистанція марафонського бігу?

Яка довжина марафонської дистанції? Відповідь на це питання можна знайти в давньогрецькій легенді. У цій статті ми розповідаємо про походження марафону, довжину марафонської дистанції, а також цікаві факти про світові рекорди у марафонському бігу.

Історія виникнення марафону

Шосейний забіг на 42,195 км назвали марафоном на честь грецького містечка Марафон, де в 490 році до н. е. відбулась наймасштабніша битва в межах греко-перських воєн. За легендою, грецький воїн Фідіппід після битви пробіг без зупинок 42 км з Марафону до Афін, аби сповістити про перемогу греків над персами.

Напередодні перших сучасних Олімпійських ігор відстань між Афінами та Марафоном переміряли, і вона склала лише 35 км. Організатори склали свій маршрут, і дистанція марафону на змаганнях у 1896 році дорівнювала 40 км.

Особливості перших марафонських дистанцій

Після перших Олімпіад довжина марафонської дистанції щоразу змінювалась і залежала від маршруту:

  • Афіни, 1896 рік — 40 000 м;
  • Париж, 1900 рік — 40 260 м;
  • Сент-Луїс, 1904 рік — 39 996 м;
  • Лондон, 1908 рік — 42 195 м;
  • Стокгольм, 1912 рік — 40 200 м;
  • Антверпен, 1920 рік — 42 750 м.

Зокрема, у 1908 році Олімпійські ігри відбулися у Великобританії, тоді маршрут марафону довжиною в 26 миль (41,843 км) проклали від Віндзорського королівського замку до великого стадіону в Лондоні. Але виявилось, що він не дотягує до королівської ложі стадіону, тому його подовжили ще на 385 ярдів (352 м). Таким чином марафонська дистанція — це 42.195 км. Офіційно цю довжину марафону World Athletics затвердила лише в 1921 році.

Італієць П’єтро Доранді фінішує на марафоні в Лондоні в 1908 році

Саме після Олімпійських ігор у Лондоні в 1908 році в регламенті з’явився пункт про заборону допомагати бігуну, який перебуває на дистанції. Оскільки саме тоді переможця італійця П’єтро Доранді було дискваліфіковано, тому що йому допомогли встати й довели до фінішу глядачі.

Жінки вперше змогли взяти участь у забігу на марафонську дистанцію у 1984-му році, коли відбулися 23 Олімпійські ігри в Лос-Анджелесі.

Починаючи з перших Олімпійських ігор, заведено ставити марафонський біг на завершення всієї програми змагань. Іноді забіг закінчується прямо під час церемонії закриття Ігор. Обов’язковою умовою є фініш на території стадіону, де проводилися всі змагання з легкої атлетики.

Рекорди в марафонському бігу

Найшвидший марафонець світу Келвін Кіптум

Ціль більшості любителів полягає в тому, щоб пробігти марафон за 4 години. 

Меккою для рекордсменів є траса марафону в Берліні, яка популярна через відсутність рельєфу та сезони з комфортними температурами. 

Детальніше про Берлінський марафон і як на нього потрапити, читайте в нашій статті.

Елітні спортсмени зазвичай біжать за пейсмейкерами — бігунами, що задають темп руху.

Світовий рекорд серед чоловіків (2:00.35) встановлений Келвіном Кіптумом з Кенії на Чиказькому марафоні у 2023 році. Він став першою людиною в історії, яка подолала марафон менш ніж за 2:01 години. Попередній світовий рекорд було встановлено 25 вересня 2022 року на Берлінському марафоні. Тоді дворазовий олімпійський чемпіон кенієць Еліуд Кіпчоге пробіг дистанцію за 2:01:09.

Якщо подивитися на жіночу статистику, то 26-річна ефіопська бігунка на довгі дистанції Тігіст Ассефа під час Берлінського марафону у 2023 році встановила новий світовий рекорд серед жінок, пробігши дистанцію за 2:11.53. Минулий рекорд належав кенійці Бріджід Косгеї (2:14.04). Її досягнення не могли перевершити з 2019 року.

Марафонський біг за межами олімпійської дисципліни

В сучасності марафон — це не тільки класичні 42,195 км. Спортивні організації змагаються між собою, щоб здивувати бігунів ще більше, влаштовуючи марафони у пустелях, у льодах Антарктиди, Великою Китайською стіною і навіть біля базового табору Евересту.

Сам же марафон з часом обзавівся «братами», що користуються не меншою популярністю: півмарафон 21 км 97,5 м, ультрамарафон, чверть-марафон 10,55 км, триатлон, останній етап якого складається з бігу на дистанцію марафону.

Найбільш відомими марафонами, які зосередили на собі основну увагу бігової спільноти, є марафони «Великої шістки» або «мейджори». 

World Marathon Majors

Головна мета у гонці за кілометрами — отримати спеціальну нагороду — медаль Six Star Finisher.

World Marathon Majors — найвідоміша серія забігів, участь у якій щорічно беруть понад 200 тисяч спортсменів. У 2006 році п’ять найбільших марафонів світу (Бостонський, Чиказький, Лондонський, Нью-Йоркський та Берлінський) об’єдналися в серію забігів і створили призовий фонд у розмірі одного мільйона доларів для найшвидших марафонців року в жіночому та чоловічому заліках. 

У 2013 році до цієї п’ятірки приєднався Токійський марафон. З шести забігів лише Берлінський та Бостонський марафони зберегли своє членство в Асоціації міжнародних марафонів та пробігів (AIMS).

За рівнем організації марафони «Великої шістки» значно відрізняються від менш масштабних забігів. Траса, харчування на дистанції та фініші, стартовий пакет та медалі — еталон для всіх організаторів. 

5 цікавих фактів про марафонську дистанцію

  1. Упродовж 1928 — 1882 років американський бігун Джонні Келлі фінішував 58 разів на Бостонському марафоні.
  2. Британець Ранульф Файнс — людина «три сімки». У 2007 році він показав унікальний результат: пробіг 7 марафонських дистанцій у 7 частинах світу за 7 днів.
  3. У 2010 році Стефан Енгелс із Бельгії протягом 365 днів пробіг 365 марафонів, хоча в дитинстві хворів на астму. 
  4. Іспанський спортсмен Рікардо Абад Мартінес пробіг 500 марафонів за 500 днів у період з 1 жовтня 2010 року до 12 лютого 2012 року.
  5. Британець індійського походження Фауджі Сінгха потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найстаріший марафонець у віці 105 років.

Компанія IKS обслуговує забіги будь-якого масштабу в різних містах України. Слідкувати за світовими рекордами та рейтингом спортсменів можна за допомогою Календаря спортивних подій від IKS.

Якщо вам потрібен технічний організатор змагань, ми налаштуємо та надамо в оренду все необхідне обладнання. Звертайтеся до наших менеджерів.  

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi