Skip to main content
Competitions

Нью-Йоркський марафон: від маленького забігу до грандіозного міжнародного старту

У неділю, 5 листопада 2023 року, відбувся один із головних бігових стартів року — TCS New York City Marathon. Щороку в ньому фінішують більше 50 тисяч учасників, а спостерігають за забігом на вулицях міста близько 2 мільйонів осіб. Він входить до шести найпрестижніших марафонів світу, є найбільш масовим і має золотий статус World Athletics — Міжнародної легкоатлетичної федерації.

У цій статті розповідаємо історію, особливості траси і цікаві факти про Нью-Йоркський марафон, та як взяти участь у забігу.

Історія Нью-Йоркського марафону

Роком «народження» Нью-Йоркського марафону вважається 1970, коли 38-річний бігун-аматор Фред Лебоу організував першу пробіжку навколо Центрального парку. Тоді на старт вийшло 127 бігунів, а переможець отримав недорогий годинник.

Засновник Нью-Йоркського марафону Фред Лебоу

Через 6 років Фред, будучи президентом клубу New York Road Runners, задумав змінити маршрут марафону, а саме прокласти його через всі райони міста. Жовтень 1976 року ознаменувався проведенням оновленого марафону в Нью-Йорку із зареєстрованими 2000 учасниками.

У 1992 році на старт марафону вийшов його незмінний директор Фред Лебоу: за кілька років до цього у нього діагностували рак мозку і цим стартом він завершив свою кар’єру бігуна. У 1994 році хвороба перемогла і Лебоу помер, але справа його продовжила жити та розвиватися. У 1997 році на старт вийшло вже понад 30 тисяч людей. Двічі в історії марафон скасовували: у 2012 році через наслідки урагану, а у 2020 — через коронавірус.

Маршрут Нью-Йоркського марафону

Хоча Нью-Йорк розташований на узбережжі, маршрут забігу важко назвати рівним

Нью-Йоркський марафон проходить через усі п’ять районів міста – Статен-Айленд, Бруклін, Квінс, Бронкс та Манхеттен. Марафонські перегони розпочинаються на Статен-Айленді, у Форт-Уодсворт, недалеко від під’їзду до мосту Верразано-Нерроуз. Після спуску мостом маршрут пролягає через Бруклін. На відсічці 21,1 км бігуни перетинають міст Пуласкі і забігають до Лонг-Айленд-Сіті. На 26-му кілометрі розпочинається Манхеттен. Фінішні кілометри проходять у знаменитому Центральному парку.

Переможці

Кенійський бігун на фініші

Легендою Нью-Йоркського марафону є норвезька спортсменка Гріт Вайц, яка перемагала дев’ять разів. Її найдовша серія перемог припадає на період з 1982 по 1986 рік. Більшість марафонів фінішувала з часом від 02:25:42 до 02:29:30 і тричі ставала автором рекорду траси.

Послідовницею Гріти стала кенійська марафонка Мері Кейтані, яка має чотири перемоги в Нью-Йорку з часом від 02:25:07 до 02:22:48. І хоча Мері ніколи не ставила рекорд траси, їй належить найшвидша друга половина марафону у світі.

Американець Білл Роджерс — рекордсмен перемог у Нью-Йорку. Він був першим чотири роки поспіль з 1976 по 1979 роки. У 1980 році пальму першості перехопив Альберто Салазар, щоб встановити три перемоги поспіль і навіть світовий рекорд у 1981 році (02:08:13).

Рекорд траси марафону тримається з 2011 року у чоловіків і з 2003 року у жінок:

Результати Нью-Йоркського марафону в 2022 році можна переглянути в Календарі змагань України та світу від IKS

Марафон у цифрах

Незважаючи на високі вступні внески охочих досягти фінішу Нью-Йоркського марафону з року рік стає все більше

Фред Лебоу не лише популяризував бігову дисципліну загалом і Нью-Йоркський марафон зокрема, а й надав йому небаченого фінансового розмаху. Наведемо найцікавіші цифри:

  • переможці змагання отримують приз у розмірі $100 000. У 2019 році призовий фонд змагання дорівнював $825 000;
  • 1970 року марафонці оплачували за участь символічний $1. На сьогоднішній момент вартість участі у забігу для закордонних гостей дорівнює $358;
  • щорічно Нью-Йорк отримує понад $200 млн прибутку із проведеного змагання;
  • у 2013 році було зафіксовано світовий рекорд — 50 304 учасники, які подолали дистанцію. 2018 рік ознаменувався черговою рекордною планкою — 51 394 бігуна, що фінішували;
  • у 2018 році кількість вуличних глядачів марафону становила близько 3 млн осіб;
  • у марафоні також беруть участь бігуни у рамках благодійних програм. У 2016 році зібрані на благодійність фінансові кошти становили $36,1 млн.

Як потрапити на Нью-Йоркський марафон

Наступного дня після марафону повний список всіх, хто фінішував з результатами, публікується в The New York Times

На перший марафон Фред Лебоу запрошував усіх бажаючих. З 1983 року організатори були змушені запровадити лотерею — перші 8 тисяч заявок схвалювалися автоматично, а решта — у випадковому порядку.

Раніше ми писали, як потрапити на марафон у Чикаго. Про особливості та ключові факти забігу читайте тут

Кваліфікаційні стандарти

Подання заявок для тих, хто має гарантоване місце чи кваліфікацію відбувається в січні.

Кваліфікаційні нормативи на Нью-Йоркський марафон

Лотерея

Проводиться в лютому.

Програма благодійності

Потрібно зібрати $2500-$3000 на допомогу одному з офіційних благодійних фондів-партнерів.

Туроператори

У NYRR є офіційні туристичні партнери у багатьох країнах, з найближчих до України — Польща.

Програма 9+1 для жителів Нью-Йорка

Необхідно пробігти 9 забігів від NYRR і один раз побути волонтером або замість волонтерства заплатити $1000.

Минулої неділі, 5 листопада, IKS слідкували за крайнім мейджором 2023 року разом з 2 мільйонами живих глядачів в Нью-Йорку. Приєднуйтесь, щоб дізнатися про результати змагань.

 

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi