Skip to main content
Competitions

FinishLynx – історія розвитку бренду та вдосконалення технології

FinishLynx — перша камера фотофінішу у цифровому форматі, яку використали у змаганнях з легкої атлетики. Чому стартап із Массачусетсу перетворився на світового лідера спортивного хронометражу, розкажемо в цій статті.

Засоби визначення результатів у минулому

Довгий час на світових змаганнях для відстеження результатів використовували камеру для фотофінішу Accutrack. Вона фіксувала час на плівку. Камера могла записати лише декілька секунд фінальних перегонів, тому знімали лише фіналістів. 

Інколи (і це траплялось не так вже й рідко) плівка закінчувалася раніше, ніж перші переможці перетинали фінішну пряму.


Під час фіксації перетину фінішної прямої запис міг перерватися або бути непослідовним.

Індустрія потребувала інших рішень. Їх запропонував інженер, аспірант технологічного інституту з Массачусетс Дуг Де Анжеліс.

Камера FinishLynx: перший варіант

Для фіксації цифрових зображень Дуг використав чорно-білий датчик факсимільного апарату.

Датчик передавав картинку по кабелю, де її стискав та обробляв невеличкий зовнішній пристрій.

Оброблені дані відправлялися на комп’ютер із системою DOS для оцінки.

Це був недосконалий, але вже робочий прототип сучасної FinishLynx камери, що використовував технологію цифрового лінійного сканування для точних результатів фотофінішу в легкій атлетиці.

 
Перша версія FinishLynx працювала з ОS DOC.

Камера FinishLynx могла зафіксувати 500 8-бітних піксельних ліній зі швидкістю 800 кадрів у секунду. Однак, комп’ютер Дуга, який він усюди возив із собою, мав лише 4 Мб оперативної пам’яті та жорсткий диск на 20 Мб.

Операційної системи не було достатньо для завантаження високоякісних зображень. Але це було краще, ніж плівкові аналоги.


Вже перша версія FinishLynx камери фіксувала фотофініш краще, ніж плівка.

Поступово в компанії з’явилися комплексний пакет програмного забезпечення для точного відстеження результатів спортсменів:

  • автоматичні системи хронометражу;
  • камери лінійного сканування;
  • покращені технології відстеження.

Це стало можливим з появою комп’ютерів нового покоління. 

Що таке FinishLynx сьогодні

Наразі FinishLynx — потужна, повністю автоматизована система спортивного хронометражу. Камери знімають вже не 800, а 20 000 кадрів у секунду із точністю до 0,0001 с і позначкою часу на кожному фотофініші. Це дозволяє оцінити спортсменів, незалежно від їх наближеності до фінішу. 

FinishLynx — найпопулярніша та найпотужніша технологія фотофінішу у світі.

В цій статті ми описали різновиди та характеристики відеокамер родини Lynx. Усі пристрої для точного визначення часу поєднує потужність і точність. Це робить систему Lynx золотим стандартом для фіксації результатів перегонів.

Камери фотофінішу FinishLynx можна знайти на міських легкоатлетичних стадіонах 5 континентів, а також на змаганнях рівня World Athletics, UCI та FISA.

Якщо вам потрібен технічний організатор змагань, компанія IKS надає та налаштовує обладнання для проведення спортивних заходів. Звертайтеся до нашого менеджера за подробицями.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi