Skip to main content
Competitions

Чемпіонат Європи з кросу: прогнози на гонку та склад української збірної

10 грудня 2023 року в Брюсселі відбудеться чемпіонат Європи з кросу.  Змагання традиційно проходять з 1994 року. Континентальна першість буде проводитися не лише на індивідуальних дистанціях, а й в естафеті.

Напередодні старту розповідаємо цікаву статистику, склад української збірної та найбільш визначні досягнення за період проведення континентальних першостей з кросу.

Претенденти на перемогу

Якоб Інгебрігтсен

Норвежець Якоб Інгебрігцен, який вигравав два попередні чемпіонати Європи з кросу серед чоловіків у 2021 і 2022 роках, цього року травмований і не бере участі в змаганнях. До цього він чотири роки поспіль був чемпіоном у віковій категорії U20 (2016-2019 рр). Натомість намагатиметься виграти золото дворазовий срібний і бронзовий призер Ісаак Кімелі. Серед інших фаворитів — чемпіон Європи з бігу на 10 000 метрів Єманеберган Кріппа, бронзовий призер Європи з бігу на 10 000 метрів Янн Шруб і його товариш по команді з Франції Бастієн Аугусто.

Огляд European Cross Country Championships в Турині читайте тут. Всі результати змагань 2022 року за посиланням.

Найуспішнішою жінкою в історії чемпіонатів Європи є фіналістка Олімпійських і світових змагань з бігу на 5000 метрів Кароліна Б’єркелі Гровдал з Норвегії. Вона виграла дев’ять індивідуальних медалей, в тому числі золото серед U20 у 2009 році та серед дорослих у 2021-2022 роках. Минулого року вона зберегла свій титул після захоплюючої очної дуелі в Турині, обійшовши німкеню Констанце Клостергафен на крутому спуску в останні 400 метрів і стала дворазовою переможницею.

Це поставило її разом із Паулою Редкліфф з Великобританії (1998 і 2003), Хейлі Йелінг (2004 і 2009) та ірландкою Фіоннуалою Маккормак (2011 і 2012) як подвійну чемпіонку. Її головною суперницею буде чотириразова чемпіонка U20 і U23 з Італії Надія Баттоклетті, яка дебютує у старшій гонці.

Склад української збірної

Склад збірної України на чемпіонат Європи з кросу

Україну на Чемпіонаті Європи з кросу представлять:

Жінки:

Чоловіки:

У змішаній естафеті виступить така четвірка: Вікторія Шкурко (Київська область, Анжела Бондар (Київ), Вадим Лонський (Донецька область), Андрій Краковецький (Вінницька область).

Відбиралися атлети на континентальну першість у Білій Церкві, де нещодавно провели Чемпіонат України з легкоатлетичного кросу. Результати можна подивитися тут.

Чи зможе Великобританія зберегти свою медальну серію?

Учасниця збірної Великобританії на Чемпіонаті Європу 2021 року

Німеччина є чинним командним чемпіоном, але не буде Констанце Клостерхафен, Аліни Рех та Ганни Кляйн, які минулого року були другою, третьою і четвертою. Натомість збірну очолить Олена Буркард, п’ята та дев’ята у 2017 та 2019 роках відповідно, і дебютантки Ліза Терч та Єва Дітеріх.

Срібні призери 2022 року — Великобританія — також братиме участь у змаганнях за індивідуальні та командні медалі, оскільки вона була командною чемпіонкою в цій категорії шість разів за останні 10 змагань і не втратила місця на подіумі з 1999 року.

Іспанія, яка завоювала командну бронзу в Турині рік тому, також продемонструє в Брюсселі солідну команду, включаючи фіналістку Олімпійських і світових змагань з бігу на 1500 метрів Марту Перес і фіналістку чемпіонату Європи з легкої атлетики на дистанції 3000 метрів з перешкодами Ірен Фігероа Санчес-Ескрібано.

Читайте також: Прев’ю чемпіонату світу з кросу 2023 у Батерсті. Повні результати змагань за посиланням.

IKS буде слідкувати за перебігом спортивних змагань в Брюсселі 10 грудня. Залишайтесь з нами, щоб першими дізнатись результати. Бажаємо перемоги українській команді!

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi