Skip to main content
Тренування

Як обрати екіпіровку на марафон: покрокова інструкція

Марафон — це виснажливий забіг, який ставить перед учасниками серйозні виклики. Щоб подолати дистанцію, потрібна не лише фізична підготовка, але й правильно підібрана екіпіровка.

У статті ми дамо короткі поради щодо вибору одягу, взуття та аксесуарів, які допоможуть успішно пробігти марафон.

Оберіть правильні кросівки

Важливо правильно підібрати взуття, адже це допоможе зменшити ризик травм і покращити результати.

Взуття — це найважливіший елемент екіпіровки. Тож до вибору бігових кросівок слід поставитися з максимальною увагою.

  1. Підтримка та амортизація

Врахуйте особливості вашої стопи: чи є плоскостопість, стопа при ходьбі хилиться всередину чи назовні, або ж у вас нейтральна хода. Це необхідно, щоб підібрати кросівки з належним рівнем підтримки. Для довгих дистанцій та жорстких поверхонь обирайте моделі з максимальною амортизацією, яка полегшить навантаження на суглоби та мʼязи.

  1. Протектор

Для ґрунтових доріжок, гірського бігу чи слизьких поверхонь потрібні кросівки з глибоким протектором, які гарантують зчеплення та стійкість. Якщо марафон проходить на різних типах місцевості, шукайте моделі з універсальною підошвою.

  1. Примірка та комфорт

Кросівки мають щільно сидіти на нозі та не стискати її. Під час примірки зверніть увагу на перші відчуття: чи зручно вам, чи немає жодного дискомфорту. Обовʼязково протестуйте кросівки під час тренування, щоб переконатися, що вони:

  • не натирають;
  • не ковзають;
  • не спричиняють жодних проблем.

Вдало підібране взуття для бігу сприятиме зниженню травм і покращенню результатів.

Підберіть комфортний одяг

Під час марафону важливо обирати зручний одяг для бігу, щоб не відволікатися на дискомфорт.

Футболка

Віддавайте перевагу одягу з синтетичних тканин, таких як поліестер або поліестер з додаванням бавовни. Ці матеріали відводять вологу від тіла, швидко сохнуть та не липнуть до шкіри. Обирайте футболку з вільним кроєм, яка не буде обмежувати ваші рухи.

Шорти та тайтси

Цей елемент одягу повинен бути зручними та не натирати. Тайтси надають додаткову компресію, яка покращує кровообіг та зменшує мʼязовий біль. Сітчасті вставки сприятимуть вентиляції у спеку. Якщо ж ви біжите в холодну погоду, одягніть під шорти або тайтси компресійні гетри, які зігріють ноги та мʼязи.

Куртки та вітровки

Обирайте одяг, який не промокає і «дихає», щоб було комфортно бігти.

Вдягніть легку куртку або вітровку, якщо очікується прохолодна або вітряна погода. Вибирайте верхній одяг з водонепроникним і дихаючим покриттям. Переконайтеся, що куртка не занадто громіздка і не обмежує ваші рухи.

Термобілизна

Термобілизна — це незамінний одяг для марафону в холодну пору року, адже вона зігріває та відводить вологу. Обирайте матеріал із синтетичної тканини, яка швидко сохне.

Шапки, рукавички та бафи

Під час зимового забігу необхідно захистити обличчя та руки, щоб уникнути обмороження.

Коли марафон проходить у холодну пору року, важливо подбати про захист обличчя та рук від морозу та вітру. Для цього вам знадобляться:

  • шапка;
  • рукавички;
  • баф.

Їх важливо обирати з дихаючої тканини, щоб уникнути перегріву та дискомфорту.

Білизна

Для жінок належна підтримка грудей під час бігу надзвичайно важлива. Оберіть спеціально розроблений біговий топ, який надає підтримку і зручність.

Не забудьте про дрібниці, які зроблять забіг більш комфортним. Це може бути рушник, фляга з водою або спеціальний пояс для зберігання енергетичних гелів або батончиків.

Перевірте екіпіровку перед забігом

Переконайтеся, що ви протестували всю екіпіровку на тренуваннях перед змаганням. Нічого нового не випробовуйте в день марафону, оскільки це призведе до дискомфорту чи навіть травми.

Слідкуйте за блогом IKS, щоб бути в курсі останніх спортивних новин, дізнаватися цікаві факти та отримувати корисні поради. А якщо вам необхідно організувати технічну частину змагань, звертайтесь до нашої команди.

Ivan Kachkivskyi

Author Ivan Kachkivskyi

More posts by Ivan Kachkivskyi